Grensehandel:

Gjør et julematkupp over grensa

Du kan spare mye på å handle over grensa, men det er slett ikke all maten som er billigere der.

BILLIGRIBBE: Om du kjøper en hel ribbeside på MaxiMat på Svinesund koster den ikke mer enn 59,90 kroner kiloet. Her hjemme er laveste pris 76 kroner per kilo. Foto: Elisabeth Dalseg
BILLIGRIBBE: Om du kjøper en hel ribbeside på MaxiMat på Svinesund koster den ikke mer enn 59,90 kroner kiloet. Her hjemme er laveste pris 76 kroner per kilo. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver sjette nordmann oppgir at de føler seg stresset over julemiddagen i år, og hele 57 prosent kan tenke seg å gjøre endringer i jula for å spare penger på maten, viser ferske tall fra YouGov på vegne av HelloFresh.

Det ser ut som om de kan få litt drahjelp av butikkene, som nå kappes om å ha de laveste prisene på klassiske julevarer.

Så også over grensa. Ribba koster 59,90 kroner per kilo, dersom du kjøper en hel side. Vi må tilbake til 2018 for å finne tilsvarende priser i Norge.

TYSK RIBBE UTSOLGT: MaxiMat på Nordby solgte hele ribbesider til 59,90 kroner kiloet. Det ble utsolgt forrige helg, så denne uka er ribba svensk. Foto: Elisabeth Dalseg
TYSK RIBBE UTSOLGT: MaxiMat på Nordby solgte hele ribbesider til 59,90 kroner kiloet. Det ble utsolgt forrige helg, så denne uka er ribba svensk. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Like god som den norske

Ann-Kristin Gruer og datteren Emilie Dalen fra Jevnaker har også tatt turen over grensa for å handle til jul, og handlekurven bugner av kjøtt, ost og mineralvann. Og juleribbe.

LIKE GOD: Ann-Kristin Gruer og Emilie Dalen har kjøpt ribbe i Sverige flere ganger, og synes ikke den står tilbake for den norske. Foto: Elisabeth Dalseg
LIKE GOD: Ann-Kristin Gruer og Emilie Dalen har kjøpt ribbe i Sverige flere ganger, og synes ikke den står tilbake for den norske. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Er den like god som den norske?

- Den ribba vi kjøper her er like god, den har vi kjøpt flere ganger, sier Gruer.

De beste kuppene denne gangen er kjøttvarer, te og brus.

- Definitivt pulled pork og Monster, supplerer Dalen.

Gjør et julematkupp over grensa

Der er imidlertid ikke alle som er like begeistret for den svenske ribba.

Eva Bugge fra Oslo handler ved grensa fire ganger i året, og forteller til DinSide at hun handler alt fra karbonadedeig, nakkekoteletter, ost og mineralvann til knekkebrød og bakervarer.

Men julematen, den kjøper hun hjemme.

- Jeg har brent meg en del ganger på at grisen her ikke smaker det samme her som hjemme. Den smaker ikke like godt, konstaterer hun.

- Men jeg har kjøpt juleskinke her nå da, det har jeg gjort, sier hun.

Dropp pinnekjøttet

Er du blant dem som spiser pinnekjøtt på julaften, gjør du klokt i å kjøpe det i Norge. Over grensa har de bare én type, Finsbråten, til 299 kroner.

Her hjemme er det mulig å gjøre det langt billigere. I skrivende stund koster det rimeligste pinnekjøttet 124 kroner per kilo.

Også ferdige pepperkakehus, ferdige pepperkaker og røkelaks er varer du kan spare mye på å kjøpe hjemme.

Pinnekjøttet er det hederlige unntaket som bekrefter regelen: Er det én ting det gjennomgående lønner seg å kjøpe, er det kjøtt. Skivet ribberull er hele 140 kroner rimeligere per kilo, og det er også mye å spare på ulike oster.

Prisene er innhentet mandag 28. november og representerer et øyeblikksbilde. Priskrigen på julematvarer er hard, både i Norge og over grensen, så du gjør lurt i å sjekke prisene her hjemme før du tar turen.

For å finne de norske prisene har vi sjekket i en lavprisbutikk, og supplert med priser fra andre lavpriskjeder og Oda.no der vi ikke fant tilsvarende varer.

Pass deg for poteten

Det er mulig poteten er rimeligere over grensa, men er det én ting du ikke bør ta med deg hjem, er det poteter. Det er nemlig forbudt å ta med seg poteter hjem fra utlandet.

Årsaken er frykt for skadedyr og sykdommer som ikke hører naturlig hjemme i Norge.

Nettopp derfor er det totalforbud for privatpersoner mot å ta med seg poteter fra utlandet, også våre nærmeste naboland.

Smart app

SMART APP: Du kan følge med på tilbudene hos dine nærbutikker og sammenligne med svenske priser, tipser Ann-Kristin Gruer. Foto: Elisabeth Dalseg
SMART APP: Du kan følge med på tilbudene hos dine nærbutikker og sammenligne med svenske priser, tipser Ann-Kristin Gruer. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Mor & datter-duoens beste tips til andre som tar turen over grensa er klart: Last ned Kupp-appen.

- Da får du alle tilbudene fra de ulike butikkene rett i mobilen.

Dette gjelder ikke bare matbutikkene over grensa, som Eurocash, Nordby Supermarked og flere ulike MaxiMat, men her kan du enkelt hente opp tilbudsavisa fra dine lokale dagligvarebutikker og sammenlikne med deres aktuelle tilbud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer