Gjør gamle klær nye

Redesign er trendy. I tillegg sparer du både miljø og penger.

Topper og kjoler fra Fretex Redesign. Foto: Hanne Maria Breivik Foto: Fotto: Hanne Maria Breivik
Topper og kjoler fra Fretex Redesign. Foto: Hanne Maria Breivik Foto: Fotto: Hanne Maria Breivik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Redesign er å gjøre ubrukelige ting brukelige.


Det mener klesdesigner Anne Brit Opdahl, som driver butikken Alphaville på Grünerløkka i Oslo. Her selger hun blant annet sitt eget klesmerke, 3rdhand.

- Jeg redesigner gamle og slitte klær som ikke duger som secondhand, forklarer hun.

Anne Brit Opdahl bestemte seg for å redesigne denne jakken... Foto: Foto: Sandra Aslaksen
Anne Brit Opdahl bestemte seg for å redesigne denne jakken... Foto: Foto: Sandra Aslaksen Vis mer
...og slik ble resultatet. Begge foto: Sandra Aslaksen Foto: Foto: Sandra Aslaksen
...og slik ble resultatet. Begge foto: Sandra Aslaksen Foto: Foto: Sandra Aslaksen Vis merStor interesse

Opdahl har holdt på med redesign i mange år, og merker nå en økende interesse for dette blant folk flest.

- Jeg har for eksempel holdt flere kurs i redesign, som har vært veldig populære, forteller hun.

Bokaktuell

I slutten av denne måneden gir hun ut boken Klær-fra kast til bruk.

- Jeg laget denne boken for å vise hva man faktisk kan få ut av "gamle filler". Boken gir inspirasjon og oppskrifter i alle forskjellige vanskelighetsgrader.

Redesign kan nemlig være alt fra å pynte opp et plagg ved å sy på en enkel blomst - til å klippe opp en jakke for så å sy delene om til et skjørt.

Følelsen av "noe nytt"

Ifølge Opdahl kan redesign lønne seg på flere måter.

- Det er fort gjort å bli lei av klærne sine, og det kan føles veldig deilig med noe nytt. Men man trenger ikke nødvendigvis kjøpe noe nytt. Ved å redesigne klær man allerede har, kan man få den samme følelsen. Redesignede klær kan også være veldig fine presanger, forklarer hun.

Velger klær foran sex

Her er det altså penger å spare: Du kan slutte å kjøpe både dyre klær og presanger!

- De fleste har mye klær liggende, som de egenlig ikke bruker. Og ellers er det mye billig og bra secondhand å få tak i, sier Opdahl.

Dette bør du kjøpe brukt

Lyseblå broderier og røde, glitrende shorts. Fra Fretex Redesign. Foto: Hanne Maria Breivik. Foto: Foto. Hanne Maria Breivik
Lyseblå broderier og røde, glitrende shorts. Fra Fretex Redesign. Foto: Hanne Maria Breivik. Foto: Foto. Hanne Maria Breivik Vis mer


Unike plagg

Secondhand-klær til redesign kan kjøpes for eksempel på Fretex. På hovedsorteringen i Oslo får Fretex inn hele 17 tonn tekstiler hver dag. Noe leveres til butikker, noe eksporteres til andre land og noe går til Fretex' egen redesign-avdeling.

- Vi lager kvalitet og selger til designbutikker. Hvert plagg fra Fretex Redesign er unikt, nesten som et kunstverk, forteller prosjektleder Katarina Grønmo.

Fretex Redesign ble startet opp i Oslo i 2006 og omsatte i fjor for 320.000 kroner.

- Vi samarbeider med designere i en tilrettelagt prosess. Designerne utvikler modeller som vi kan sy opp flere eksemplarer av i ulike stoffer, forklarer Grønmo.

Broderte duker

Alle tekstiler som brukes av Fretex Redesign kommer fra hovedsorteringen i Oslo.

- Vi får inn utrolig mye fint, noe som beviser at vi har det veldig bra i Norge. Kvalitet er veldig viktig for oss, og vi forsøker å bruke tingene for hva de er verdt. Får vi for eksempel inn en nydelig brodert bordduk med en diger kaffeflekk, så passer den kanskje ikke lenger som duk. Men det rene stoffet vil kunne utnyttes til noe annet, for eksempel redesign, forteller driftsleder Aud Marit Sollid.

Fretex Redesign lager også puter av gamle silkeskjerf. Noen av putene er blitt kjøpt inn av butikken "Liberty" i London. Foto: Hanne Maria Breivik. Foto: Foto: Hanne Maria Breivik
Fretex Redesign lager også puter av gamle silkeskjerf. Noen av putene er blitt kjøpt inn av butikken "Liberty" i London. Foto: Hanne Maria Breivik. Foto: Foto: Hanne Maria Breivik Vis mer

Fretex Redesign avholdt nylig en motevisning hvor folk fikk se eksempler på hva som kan lages av både gamle duker og andre brukte tekstiler. Med god hjelp av en designer hadde syerne tryllet frem fargerike sommerkjoler, topper og shorts. De unike plaggene skal selges for 1.398 kroner per stykk i utvalgte butikker i Oslo-området.


- Fordi vi har en dyr produksjonsprosess, blir ikke plaggene våre spesielt billige, forklarer Katarina Grønmo, som likevel mener det er verdt å bruke litt ekstra på et plagg fra Fretex Redesign.

Opplevelse og minner

- Nesten alt annet man kjøper er masseprodusert i Kina under tvilsomme forhold. Folk flest kjøper så mye at de glemmer hva de har kjøpt etter bare en liten stund. Mye kjøping fører også til mye søppel. Det å kjøpe noe som virkelig skiller seg ut, er en helt annen opplevelse, sier Grønmo.

Hun tror plaggene fra Fretex Redesign virker tiltalende på folk fordi de vekker minner. Gamle broderier kan for eksempel minne om en snill bestemor.

Prøv selv!

Har du selv lyst til å prøve deg på redesign? I følge redesignerne Katarina Grønmo og Anne Brit Opdahl er det bare å sette i gang. Man kan redesigne i ulike vanskelighetsgrader, og alle kan klare noe.

- Mange sier de ikke kan sy, men det lærer man mens man holder på. Redesign passer for folk som liker å leke seg, sier Grønmo.

- Det man kan begynne med, er å kartlegge hva det er ved det aktuelle plagget som ikke fungerer, tipser Opdahl.

Du bør altså spørre deg selv om det er størrelsen, fasongen, stoffet eller noe annet som er feil. Deretter er det bare å ta fantasien i bruk for å forbedre plagget.

En kjedelig lusekofte kan redesignes til... Foto: Foto: Sandra Aslaksen
En kjedelig lusekofte kan redesignes til... Foto: Foto: Sandra Aslaksen Vis mer
...en original og lekker kjole. Begge foto: Sandra Aslaksen. Foto: Foto: Sandra Aslaksen
...en original og lekker kjole. Begge foto: Sandra Aslaksen. Foto: Foto: Sandra Aslaksen Vis merIdéer til inspirasjon

Og skulle du være i behov for litt inspirasjon, kan du sjekke ut disse tipsene fra Katarina Grønmo og Anne Brit Opdahl:

- Jeg hadde en typisk ukul herrebukse fra Hugo Boss, men som var i en veldig god ullkvalitet. Nå er den blitt en bukse som jeg får mange komplimenter for. Det jeg gjorde var bare å droppe å stryke inn press etter vask samt at jeg brettet ned den nederste oppbretten og sydde inn strikk. Slik fikk den maskuline buksen et mer feminint preg, forteller Katarina Grønmo.

En bukse av armene til en lilla skinnjakke og en topp av et stripete miniskjørt er flere eksempler på hva hun har laget.

Anne Brit Opdahl tipser også om at det å sy inn strikk er en enkel måte å forandre et plaggs fasong på. Videre kan et skjørt lett bli til underdeler på kjoler. Da mangler man bare stropper.

- Har man et skjørt som er for trangt i livet, er det en løsning å klippe bort den øverste kanten og sy på et bånd. Og har man et plagg som er for stort, kan man lage mange innsnitt, som gir en plissert effekt.

- Er det nupper som er problemet, kan man for eksempel sy mye på kryss og tvers i forskjellige farger. Da dekker man over nuppene samtidig som plagget får en helt ny struktur, sier Opdahl.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer