Gjør hundretusener impotente

Røyking bryter ned nesten alle sider av seksuell-, reproduktiv- og barnehelse, i følge en ny rapport.

Publisert
Sist oppdatert

Studien som er gjort av den engelske legeforeningen tyder på at røyking er grunnen til at 120.000 engelskmenn mellom 30 og 50 år er impotente. Rapporten sier også at røyking er årsaken til 5.000 ufrivillige aborter hvert år og reduserer sjansene for en vellykket IVF-befruktning.

Legeforeningen etterlyser tøffere midler i kampen mot tobakken, og vil særlig gi bedre opplysning og hjelp til gravide kvinner for å få dem til å unngå passiv røyking.

Rapporten konkluderer med at skadene av røyking er betydelige gjennom hele vår reproduktive alder.

Kan skade barn
Ikke bare kan røyking hindre folk i å stifte en familie, i følge rapporten kan det også skade barna.

I tillegg sier rapporten at røyking reduserer kvinners sjanse for å bli gravide med 40 prosent, og at kvinner som røyker mens de er gravide har tre ganger større sjanse for å få et barn med lav fødselsvekt. Lav fødselsvekt har en sammenheng med sykdommer og død hos spedbarn.

Det er også bevis for at røyking kan øke risikoen for noen typer misformasjoner på fosteret, og at ammende kvinner som røyker har større sjanse for å produsere mindre melk av dårligere kvalitet.

Passiv røyking er satt i sammenheng med krybbedød, for tidlig fødsel, luftveisinfeksjoner hos barn og utvikling av barneastma. Det er anslått at mer enn 17.000 barn under fem år blir innlagt på sykehus i Storbritannia med luftveisproblemer hvert år fordi de er blitt utsatt for andre folks sigarettrøyk.

Sjokkerende
Doktor Vivienne Nathanson, som leder den engelske legeforeningens institutt for forskning og etikk, mener graden av skade røyking forårsaker på reproduktiv og barnehelse er ”sjokkerende”.

- Kvinner er stort sett klar over at de ikke bør røyke mens de er gravide, men budskapet må bli mye sterkere, sier hun til BBC.

- Menn og kvinner som tror de vil ha barn en dag bør kaste sigarettene. Og vi snakker ikke bare om å få barn heller. Menn som vil fortsette å nyte sex bør slutte fordi det er bevist at røyking er en viktig grunn til at menn blir impotente, sier hun.

Dette er rådene rapporten konkluderer med:

* Kvinner som blir utsatt for passiv røyking på jobben bør få rett til fravær med full lønn fra den dagen de blir gravide.

* Advarsler på røykpakkene bør inkludere risikoen for å skade reproduktiv helse.

* Røyking bør ikke glorifiseres av media.

* Myndighetenes mål om å redusere røyking bør bli mer ambisiøse.

* Lukkede offentlige steder bør bli røykfrie.

Les hele rapporten her.

Mozon.no, 11.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer