Gjør januar til en fest

Desember er en herlig måned. Julestemning og halv skatt gjør at pengene sitter løst, men gjør januar desto svartere i kontrast. Må det være sånn? Nei, sier vi. Med noen enkle grep kan du gjøre overgangen mindre smertefull.

Publisert
Sist oppdatert

Januar er fortsatt en anerkjent mørkemåned, både med hensyn til lysforhold og personlig økonomi. Offentlige avgifter og gebyrer forfaller gjerne i januar, kvartalsvise strømregninger likeså, og for manges vedkommende også forsikringene. Dessuten betales desemberlønnen ofte ut tidligere enn vanlig, og må dekke opptil 40 dager i stedet for de vanlige 30.

- Mange benyttter seg av desemberlønna til å rydde opp i privatøkonomien, sier kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen i Lindorff, som er enig i at regningsflommen skaper en anstrengt økonomi for mange, men legger til at de verste utslagene neppe blir å se i år.

- Veksten i antall inkassosaker har flatet ut, og vi ser til og med en reell nedgang hos aldersgruppen 18 til 25 år. Dette skyldes trolig først og fremst det lave rentenivået, men også strengere kredittvurdering hos teleselskapene og bedre opplæring i personlig økonomi i videregående skole, sier Paulsen.

Bygg buffer NÅ

Vi vet lite om hva elevene i videregående skole lærer om likviditetsstyring, men det ville ikke forbause oss om det var en del av pensum - det burde det være. Og hele nøkkelen til dette fagfeltet er å ha en buffer klar når utbetalingene topper seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer