Gjør svanemerket kulere

Miljømerkingen skal bli enda synligere for forbrukerne.

Publisert
Sist oppdatert

I disse grønne tider er det flere ting enn flaskepanting og sykling du kan gjøre for miljøet.

For å skille klinten fra hveten, altså produkter som forurenser mye og produkter som forurenser mindre fra hverandre, er flere produkter merket med symboler som viser om produktene og tjenestene de har kjøpt er miljøtilpassede. For å få lov til å smykke seg med merket har produktet eller tjenesten gått gjennom en objektiv miljøvurdering. Merket viser at produktet eller tjenesten er blant de beste i sin kategori.

En jungel av merker

Miljømerking er ikke noe nytt, men nå blir stadig flere produkter og tjenester merket enn før. Hvorvidt produsenter og leverandører gjør dette for miljøets skyld, det er uvisst, men vi mener det uansett er en positiv trend.

- Fokusområdene er både produkter og tjenester – alt fra byggematerialer og klær til ovner, restauranter, toalettpapir, rengjøring og trykkerier, skriver Miljømerket i en pressemelding.

Svanen er det offisielle nordiske miljømerket, og Blomsten er EUs offisielle miljømerke. Ø-merket viser at produktet er økologisk, og Fairtrademerket viser at produksjonen er bærekraftig, at arbeidsrettighetene blir respektert og at betalingen dekker de reelle produksjons- og levekostnadene.

Rica vil svanemerke hotellene sine

Vekker oppmerksomhet

Vet du forskjell på disse merkene? Fra venstre: Svanen/Blomsten,Ø-merket og Fairtrade.  Foto: Miljømerket
Vet du forskjell på disse merkene? Fra venstre: Svanen/Blomsten,Ø-merket og Fairtrade. Foto: Miljømerket Vis mer


Departementet har bedt om synligere miljømerking, og Miljømerkets forbrukerkampanje "Gjør fremtidens merkesak til en vanesak" bidrar til dette.

- Veldig mange er opptatt av miljøspørsmål, og mange får avmakt når de ser programmer om forferdelige produksjonsforhold og forurensing, sier Alvhild Hedstein, direktør i Miljømerking.

Kampanjens ansikter utad er Terje Håkonsen, Bertine Zetlitz, Thorvald Stoltenberg og Kåre Willioch.

- De kan vekke oppmerksomhet, og de er mennesker man stoler på. De stiller opp gratis og er engasjerte, sier Hedstein.

Stem!

Bryr du deg om varene du kjøper er miljømerket? (Avsluttet)
Nei, det bryr jeg meg lite om.(38%) 42
Tja, det er tilfeldig om varene jeg kjøper er merket.(34%) 38
Ja, det er viktig for meg.(28%) 31
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hun poengterer at Svanen er kjent, men at Miljømerking alltid har drømt om at kjendiser står frem og sier "ja, jeg velger Svanemerket".

Du kan få svanemerket boliglån

Blir nøye kontrollert

For å bli svanemerket må man sende inn søknad til Miljømerking, og bedriftene kontrollereres nøye før de blir godkjent. Dessuten varer ikke merket mer enn tre eller fem år av gangen, så etter hvert som flere kriterier dukker opp i et moderne marked, blir svanemerkede produkter kontrollert.

- Det er en stor og vanskelig jobb å bli kontrollert, og vi godkjenner ikke alle som går gjennom kontroll. Det er spesielt tekstil som er vanskelig å kontrollere, fordi underleverandører ikke alltid har kontroll over alt som tilsettes tøyet, sier Hedstein.

Omo Color for eksempel har vært svanemerket i 15 år, men har måttet endre seg mye underveis for hele tiden å være godkjent.

Maling på vannvogna

Hedstein forteller at Svanen har fått en veldig oppsving det siste året. Tidligere mottok de vanligvis 20 søknader årlig. Hittil i år har de mottatt 170 søknader fra norske bedrifter.

Varer som er svanemerket koster stort sett det samme som umerkede varer, men fairtrademerkede og økomerkede varer er ofte litt dyrere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer