Priser på norske jordbær sommeren 2017

Glad i norske jordbær? Vi har sjekket pris og kvalitet i norske matbutikker

Det er ikke alltid det er best å velge det billigste ...

NORSKE JORDBÆR: Det er lite som er bedre enn norske jordbær. Men hvor bør du egentlig kjøpe bærene? Foto: Ole Petter Baugerød.
NORSKE JORDBÆR: Det er lite som er bedre enn norske jordbær. Men hvor bør du egentlig kjøpe bærene? Foto: Ole Petter Baugerød. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske jordbær er unektelig noe av det beste Norge har å by på om sommeren.

Det er derfor rimelig irriterende å komme hjem med en jordbærkurv du har betalt i dyre dommer for, for så å oppdage at kurven er full av dårlige bær ...

Vi har i den forbindelse tatt en nærmere titt på både pris, merking, vekt og kvaliteten på jordbærene du finner i butikken nå.

Så mye koster jordbærene

Vi har i begynnelsen av uke 28 vært innom tilfeldig utvalgte Meny-, Kiwi-, Rema- og Extra-butikker, i Oslo-området. Vi understreker at dette er et tilfeldig utvalg, og at bærene nok vil variere litt også innad i kjedene.

I tabellen under finner du prisene vi fant og om vekten var så høy som butikkene lovet.

Vi har også hentet inn priser på noen av jordbærene du får kjøpt i de mest populære matbutikkene på nett.

Butikk Pris Vekt oppgitt Faktisk vekt Pris per kilo Type jordbær
Rema34,90500 gram489 gram69,80Sonata
Kiwi39,90500 gram496 gram79,80Ikke oppgitt
Coop Extra29,90500 gram507 gram59,80Ikke oppgitt
Meny39,90500 gram515 gram79,80Korona
Nettbutikk Pris Vekt oppgitt Faktisk vekt Pris per kilo Type jordbær
Kolonial.no35,50400 gramIkke sjekket88,75Ikke oppgitt
Marked.no44,80500 gramIkke sjekket112,00Ikke oppgitt

Både hos Kiwi og Meny, var prisen som var oppgitt ute i butikken, en annen enn den som sto på kassalappen da vi skulle betale.

FEIL PRIS: Da vi kom til kassa hos Meny og Kiwi, hadde prisen på kurven gått opp med fem kroner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
FEIL PRIS: Da vi kom til kassa hos Meny og Kiwi, hadde prisen på kurven gått opp med fem kroner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Dette fikk vi i kurven

I tillegg til å se på pris og vekt, har vi også tatt en nærmere titt på hva vi fant i kurven.

Kiwi:

UMODNE: En god del av bærene i Kiwi-kurven var ikke modne. Bærene er også ganske små, men de så ellers friske og fine ut. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
UMODNE: En god del av bærene i Kiwi-kurven var ikke modne. Bærene er også ganske små, men de så ellers friske og fine ut. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
ANTALL BÆR: Kiwi-kurven inneholdt tilsammen 36 bær. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
ANTALL BÆR: Kiwi-kurven inneholdt tilsammen 36 bær. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Rema:

BØR SPISES FORT: Bærene på Rema var bløtere og mer modne enn bærene i de andre kurvene, men hadde fin farge. Bærene var også ganske små. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
BØR SPISES FORT: Bærene på Rema var bløtere og mer modne enn bærene i de andre kurvene, men hadde fin farge. Bærene var også ganske små. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
ANTALL BÆR: Rema-kurven inneholdt tilsammen 42 bær. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
ANTALL BÆR: Rema-kurven inneholdt tilsammen 42 bær. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Extra:

DEN DÅRLIGSTE KURVEN: Extra-kurven inneholdt mange umodne bær. I tillegg lå det en del rusk i kurven. Bærene er også mye mattere enn bærene i de andre kurvene. Den billigste, men også dårligste kurven. Foto: Ole Petter Baugerød Stooke.
DEN DÅRLIGSTE KURVEN: Extra-kurven inneholdt mange umodne bær. I tillegg lå det en del rusk i kurven. Bærene er også mye mattere enn bærene i de andre kurvene. Den billigste, men også dårligste kurven. Foto: Ole Petter Baugerød Stooke. Vis mer
ANTALL BÆR: Extra-kurven inneholdt tilsammen 37 bær. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
ANTALL BÆR: Extra-kurven inneholdt tilsammen 37 bær. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Meny:

STOR VARIASJON: Denne Meny-kurven inneholdt både store, perfekte bær og noen rare, små bær. Den hadde også noen umodne bær. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
STOR VARIASJON: Denne Meny-kurven inneholdt både store, perfekte bær og noen rare, små bær. Den hadde også noen umodne bær. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
ANTALL BÆR: Meny-kurven inneholdt tilsammen 36 bær. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
ANTALL BÆR: Meny-kurven inneholdt tilsammen 36 bær. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Dette bør du se etter når du velger bær i butikken

Men hvordan vet man hvilke bær man bør putte i handlekurven, og hvilke man bør styre unna?

- Bærene skal ikke være bløte. De skal være røde, men fargen varierer noe fra sort til sort. I butikkene er det for det meste korona og sonata som selges – med noe variasjon fra distrikt til distrikt. Disse sortene er røde og fine, sier kommunikasjonssjef Gerd Byermoen hos opplysningen for frukt og grønt til Dinside.

Hun forklarer også at du bør spise jordbærene så fort som mulig etter du har fått dem i hus.

- Jordbær er ferskvare nummer en, så kjøper du en kurv jordbær, må de spises med en gang. De kan oppbevares toppen et par dager i kjøleskap. Men husk å ta bærene ut av kjøleskap en tid før de skal spises, for romtempererte bær smaker mye bedre enn kalde rett fra kjøleskapet, understreker Byermoen.

Jordbærsesongen i Norge

I dag har vi tilgang på jordbær som produseres under duk – såkalte tunnelbær. Dette gjør at sesongen kan utvides, og at man kan skal kunne levere norske bær til september. Når det gjelder bær som dyrkes på friland, så er en normal sesong på høyden omtrent på disse tider, og slik er det i år også. Dermed bør du kunne få kjøpt frilandsbær et stykke ut i juli.

Kilde: Opplysningen for frukt og grønt.

Hva med boder og innvandrerbutikker?

I denne omgangen har vi ikke tatt med verken innvandrerbutikker, gårdsutsalg eller boder av typen du ofte finner på bensinstasjoner.

LAVE PRISER: Denne prisen fant vi for eksempel i en innvandrerbutikk i Oslo. Foto: Hanna Sikkeland.
LAVE PRISER: Denne prisen fant vi for eksempel i en innvandrerbutikk i Oslo. Foto: Hanna Sikkeland. Vis mer

Bor du i nærheten av et av disse alternativene, anbefaler vi deg å ta en tur innom disse for en titt. Dinsides erfaring tilsier at det ofte er billigere å handle bærene her, spesielt hvis du skal kjøpe mer enn en kurv. I tillegg opplever vi ofte at kvaliteten også kan være bedre på disse stedene.

Har du et favorittsted hvor du alltid kjøper bær, hvor prisen og kvaliteten alltid er bra?

Del det gjerne med oss og de andre leserne våre i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer