Lønn

Gladmelding fra SSB: Vi får mer å rutte med

Årets lønnsvekst ble spist opp av strømsjokket etter tørkesommeren, men de neste åra vil vi få mer å rutte med, ifølge SSBs siste prognoser.

- FOLK VIL FÅ MER Å RUTTE MED: De siste årene har vært magre for vanlige lønnsmottakere, men de neste årene vil vi få mer å rutte med, ifølge SSBs siste prognoser. Foto: NTB scanpix
- FOLK VIL FÅ MER Å RUTTE MED: De siste årene har vært magre for vanlige lønnsmottakere, men de neste årene vil vi få mer å rutte med, ifølge SSBs siste prognoser. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra har vært magre for vanlige lønnsmottakere. Den historisk lave lønnsveksten i 2016 ga oss i praksis null eller litt mindre kjøpekraft. Fjoråret ga heller ikke noen reell økning. Årets forventede lønnsvekst på 2,8 prosent ligger nær rammen fra lønnsoppgjøret. Men også den blir spist opp, takket være de økte strømprisene som fulgte etter den rekordtørre sommeren.

Framover ser det hyggeligere ut, ifølge prognosen som Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram torsdag.

Økte oljeinvesteringer vil gi et løft for industrien, arbeidsledigheten ventes å falle, og flere kommer i jobb. Det gir økt press i arbeidsmarkedet og bidrar til å trekke lønningene oppover.

– Folk vil få mer å rutte med. Vi vil få en reallønnsvekst nær et normalt nivå på rundt 2 prosent i 2021, sier SSB-forsker Thomas von Brasch til NTB.

Renten skal opp

SSB anslår at oppgangen er bak oss og at vi går inn i det forskere og økonomer omtaler som en konjunkturnøytral fase. Det innebærer økte renter, økt lønnsvekst og en styrket krone.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer