Gladmelding

Store mengder fornybar energi i Europa i år vil presse ned strømprisene, ifølge analytiker.

BILLIGERE: Analytiker tror på billigere strøm. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BILLIGERE: Analytiker tror på billigere strøm. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en enorm endring i det fundamentale, sier sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til Europower.

Fjoråret var eksepsjonelt med høye priser og stort bortfall av produksjon forårsaket av stengte atomkraftverk og stans for russisk gass.

- Vi mistet 200 TWh på toppen av at det var krig i Europa. Heldigvis var det nesten 100 TWh med ny vindkraft og solkraft som var på vei inn, som ble ferdig utbygd, sier Lilleholt.

Nå anslår Lilleholt at det kan bli tilgjengelig så mye som 200 TWh fornybar kraft i det europeiske markedet i år. Det vil få stor betydning for gassforbruket.

- Etterspørselen etter gass er ekstremt mye lavere enn for ett år siden. Bare fra desember og til nå har det vært en formidabel endring.

Effekten av at det blir mye mer fornybar energi tilgjengelig, er ikke bare at gassforbruket synker. Det fører også til at prisene faller.

- Vi har gått fra 4–5 kr/kWh til 1–1,5 kr/kWh fordi det kommer stadig mer fornybar energi i Europa, og forbruket faller.

- Man har gjort seg nesten uavhengig av gassen i Russland. Dette viser hvor effektiv prismekanismen er. Forbruket er redusert effektivt. Det grønne skiftet går sin gang, i full fart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer