Gladnyhet for ølelskere

Trenger du en god grunn til å rettferdiggjøre øldrikkingen din? Vi gir deg ikke bare én, men fem!

Drikker du øl i moderate mengder og ikke ender opp slik, kan drikken ha en positiv effekt på deg, mener flere forskere. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Drikker du øl i moderate mengder og ikke ender opp slik, kan drikken ha en positiv effekt på deg, mener flere forskere. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Det er viktig at vi ikke ser på øl som en medisin.


Forskning viser nemlig at moderat inntak av øl - det vil si ett til to små glass hver dag for menn og ett glass for kvinner - kan være bra for deg, ifølge nettstedet Forbes.

Drikk med måte
Eksperter vil neppe oppfordre en avholdsmann/-kvinne til å begynne å drikke kun av helsemessige årsaker når trening og et bra kosthold kan gi de samme fordelene. Men øl er kanskje ikke så ille for oss som vi før hadde trodd:

- Det er alkoholinnholdet, vitaminene og mineralene som gjør at øl kan ha en god effekt på helsen, sier Charlie Bamforth, professor ved mat-, vitenskap- og teknologiavdelingen på University of California, til Forbes.

- Det er viktig at vi ikke ser på øl som en medisin. Men du trenger ikke få dårlig samvittighet når du drikker - så lenge det er i moderate mengder, fortsetter han.

Les også: Slik skader alkoholen

Drikker du øl i moderate mengder og ikke ender opp slik, kan drikken ha en positiv effekt på deg, mener flere forskere. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Drikker du øl i moderate mengder og ikke ender opp slik, kan drikken ha en positiv effekt på deg, mener flere forskere. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer


Her er fem grunner til at øl kan være bra for helsa:

1. Forebygger hjertesykdom
De fleste av oss har hørt at vin kan forebygge mot hjertesykdommer. Studier viser at et moderat inntak av alkohol, også øl, kan redusere risikoen for hjertesykdom, som er den vanligste dødsårsaken i Norge.

Menn med en sunn livsstil og som regelmessig drakk moderate mengder av alkohol, hadde en 40 til 60 prosent mindre risiko for å få hjerteinfarkt sammenlignet med menn som var avholds. Det viser en studie utført av forskere på Beth Israel Medical Center og Harvard School of Public Health i 2006.

Les også: Vin for hjertets skyld

2. Forebygger slag
Moderat inntak av øl kan forhindre formasjon av blodpropp som kan blokkere arteriene i hjerte, nakken og hjernen, ifølge Harvard School of Public Health. Blokkeringer i disse områdene er årsaken til den vanligste formen for slag; iskemisk slag.

Les også: Salget av slanke-øl tar av

3. Forebygger høyt blodtrykk
Menn med høyt blodtrykk kan beskytte seg selv mot hjerteinfarkt ved å drikke moderate mengder alkohol daglig. Dette kommer fram i en omfattende undersøkelse av direkte sammenheng mellom alkohol og høyt blodtrykk, som er blitt publisert i det anerkjente amerikanske tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

Les også: To glass mot høyt blodtrykk

4. Bra for hjernen
Undersøkelser viser at øl kan være bra for hjernen. En rapport publisert i et tidsskrift fra American Heart Association fra 2006, viser at moderat drikking kan ses i sammenheng med bedre kognitiv funksjon, som blant annet har med hukommelse, tenkning og oppmerksomhet å gjøre.

En lignende studie fra 2003 viser at de over 65 år som drikker mellom en og seks alkoholholdige drikker hver uke, har lavere risiko for å få demens enn de som er avholds eller de som drikker store mengder alkohol. Studien er publisert i Journal of the American Medical Association

En fersk studie viser imidlertid at all alkohol kan føre til at hjernen krymper. Men øl er minst uheldig for oss: Vin krymper hjernen

5. Høyere levealder og bedre helse
En omfattende rapport fra United States Department of Agriculture sier at mennesker som drikker en til to alkoholholdige drikker hver dag, lever lengre.

Og de som drikker øl, brennevin eller vin, har generelt bedre helse enn de som er helt avholds, viser en studie fra 2001 som har blitt publisert i Journal of Epidemiology and Community Health.

Hvor fyllesyk er du? Ta testen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer