Glem C-vitaminer!

Et helt annet vitamin bekjemper influensa og forkjølelse bedre.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange tyr til C-vitaminer i vinterhalvåret i den tro at det kan styrke immunforsvaret og forhindre forkjølelse og influensa.

Det finnes imidlertid få studier som understøtter dette.

Nå viser en ny, omfattende undersøkelse at folk heller bør prøve ut et helt annet vitamin.

Les også: Lei av snørr og hoste?

Det nye supervitaminet

Forskere har avdekket at vitamin D ikke bare kan styrke skjelettet – det spiller også en viktig rolle i immunsystemet.

Det viser en samarbeidsstudie mellom University of Colorado, Denver School of Medicine, Massachussets General Hospital og Children´s Hospital Boston.

Dette er den største og mest representative undersøkelsen i USA som har sett på forholdet mellom vitamin D og luftveisinfeksjoner, ifølge et presseskriv fra Massachusetts General Hospital.

Influensa eller bare forkjølet?

Vitamin D-mangel = oftere syk

Resultatene viser at personer med lave vitamin D-nivåer er betydelig mer utsatt for forkjølelse eller influensa.

Risikoen er enda høyere for de med kroniske luftveissykdommer.

- Funnene våre viser at vitamin D spiller en viktig rolle i bekjempelsen av vanlige luftveissykdommer, som influensa og forkjølelse. Personer med vanlige lungesykdommer, som astma eller emfysem, er spesielt utsatt for infeksjoner ved vitamin D-mangel, sier hovedforsker Adit Ginde.

Hva forteller hosten deg?

Lungepasienter ekstra utsatt

Informasjon fra over 19 000 personer er inkludert. Deltakerne svarte på spørsmål om personlig helse og kosthold, i tillegg ble det tatt prøver for å måle vitamin D-mengden i blodet.

Personene med de laveste nivåene – mindre enn 10 nanogram per milliliter blod – hadde en 40 prosent større sjanse for å ha opplevd en nylig luftveisinfeksjon enn deltakere med minst 30 nanogram/ml eller mer.

Sammenhengen var gjeldende i alle årstider samt sterkere for personer med astma eller KOLS, inkludert lungeemfysem. Astmapasientene med de laveste vitamin D-nivåene hadde fem ganger større risiko for nylig luftveisinfeksjon. Blant KOLS-pasienter med vitamin D-mangel var det dobbelt så vanlig.

Se vår pristest av tran og vitaminer

Anbefales ikke som «forkjølelsesprevensjon» ennå

Forskerne understreker at resultatene må bekreftes i kliniske undersøkelser før vitamin D kan anbefales som en måte å forhindre forkjølelse og influensa.

- Vi planlegger å teste ut effekten av vitamin D, spesielt med tanke på pasienter med astma eller KOLS, så vel som barn og eldre – grupper som er i økt fare for alvorlig sykdom, sier Ginde.

- Selv om det er for tidlig å si noe spesifikt angående anbefalinger, er det mange som trenger mer vitamin D, for skjelett og andre generelle helsegevinster, legger han til.

Undersøkelsen er publisert i fagtidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Pristest: Forkjølelsesmedisiner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer