Glem dyre joggesko

Joggeskader skyldes ikke støt mot asfalten, men resonans og vibrasjoner i kroppsvevet, ifølge canadiske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Når kneet svikter etter en tøff joggerunde er det lett å skylde på harde sammenstøt mot asfalten, skriver nettstedet Forskning.no. Men det er ikke den direkte årsaken, hevder dr. Benno Nigg ved University of Calgary.

Nigg og hans team i universitetets Human Performance Laboratory har i en årrekke forsket på den perfekte idrettsskoen, og utviklet blant annet favorittskoa til David Beckham.

Forskningen har ikke vist noen sammenheng mellom kraften i støtet mot bakken og antall skader hos løpere: Raske løpere treffer bakken med to til tre ganger så stor kraft som langsommere løpere, men får ikke flere skader, ifølge Niggs undersøkelser.

- Folk som løper på hardt eller mykt underlag har samme antall skader, så det er ikke støtet mot bakken som gir skadene. Oppfatningen av støtbelastning som hovedgrunnen til joggeskader er opplagt ikke godt begrunnet., sier Nigg.

Vibrasjoner i vevetMen aktive joggere og løpere får likevel belastningsskader. Støtet når hælen treffer bakken skaper vibrasjoner i det myke kroppsvevet.

- Når du lander på foten går en sjokkbølge opp gjennom kroppen og det myke kroppsvevet, som knehasene eller leggmusklene, og de begynner å vibrere, forklarer Nigg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer