Glem snus ved røykeslutt

Norske forskere anbefaler ikke å bruke snus for å dempe røyksuget ved røykeslutt. Røykfrie tobakksprodukter er også helseskadelige og kan føre til økt tobakksbruk i stedet for reduksjon.

Publisert
Sist oppdatert

Det er forskerne ved WHO's Scientific Advisory Committee on Tobacco Product Regulation som mener dette i en rapport om røykfrie tobakksprodukter. Forskningen ledes fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt i Oslo.

Snus øker forbruket- Det er en rekke årsaker til at man ikke kan gå inn for bruk av snus eller andre røykfrie produkter til å redusere skadene ved tobakksbruk. For det første er det ikke vist at man oppnår noen fordeler. Røykfrie tobakksprodukter har ikke vært vist å være mer effektive i røykeavvenning enn andre strategier for avvenning. Videre er det ikke funnet at forekomsten av røyking i befolkningen blir redusert ved at man går over fra røyking til røykfrie produkter, sier forskningsleder Erik Dybing.

Det er en populær antagelse i Norge at snus kan gi en myk overgang til en nikotinfri hverdag. Men ofte ender røykeslutten i at brukeren har både snusboks og sigaretter i lommene. Resultatet er at det totale tobakksforbruket og avhengigheten til tobakk øker.

Ikke ufarligHelseskadene ved bruk av røykfri tobakk antas å være lavere enn ved sigaretter. Men Nasjonalt Folkehelseinstitutt advarer mot å tro at snus på noen måte er ufarlig. Forskning tyder på at snus og tyggetobakk vil gi økt risiko for kreft i munnregionen men dette har man ennå ikke klare beviser på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer