Glemmer utstyr inne i pasienter

Tamponger, metallbiter, kirurgisk utstyr og kompress. Enkelte pasienter får med seg uønskede suvenirer hjem fra sykehusoppholdet.

Illustrasjonsfoto: Colorubox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colorubox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I perioden 2005 til 2007 har Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) behandlet 37 saker hvor utstyr har blitt glemt inne i pasienten etter en operasjon. I 21 av sakene fikk pasienten medhold, mens 16 fikk avslag.

Det viser en gjennomgang som NPE har foretatt etter henvendelse fra fagbladet Sykepleien. Og det er tamponger, metallbiter og ikke minst kompresser som har blitt liggende igjen i pasientene som har krevd erstatning.

I løpet av de siste fem årene er den høyeste utbetalingen etter denne typen hendelser 550.000 kroner. Erstatningen ble tildelt en kvinne etter at en tampongbit var blitt gjenglemt inne i kjevebihulen etter en neseoperasjon. Først syv år senere ble den funnet igjen, ifølge sykepleien.

Les også: Livsfarlig feilkommunikasjon

Glemte metallspatel

- Sterile metalldeler i kroppen er ingen katastrofe. Mange går rundt med metall i kroppen uten å bli syke. Men kompresser og tamponger kan føre til infeksjoner, og her skal rutinene være så gode at antallet er null, sier Bjørn Bergholtz, medisinsk fagsjef i NPE til DinSide Helse.

I én av sakene NPE har behandlet, glemte legene igjen en metallspatel i magen hos en kvinne som var operert for magesår, ifølge Sykepleien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer