Glemmer utstyr inne i pasienter

Tamponger, metallbiter, kirurgisk utstyr og kompress. Enkelte pasienter får med seg uønskede suvenirer hjem fra sykehusoppholdet.

Illustrasjonsfoto: Colorubox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colorubox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ett gjenglemt instrument er ett for mye. På den andre siden må vi akseptere at mennesker gjør feil en gang i blant.


I perioden 2005 til 2007 har Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) behandlet 37 saker hvor utstyr har blitt glemt inne i pasienten etter en operasjon. I 21 av sakene fikk pasienten medhold, mens 16 fikk avslag.

Det viser en gjennomgang som NPE har foretatt etter henvendelse fra fagbladet Sykepleien. Og det er tamponger, metallbiter og ikke minst kompresser som har blitt liggende igjen i pasientene som har krevd erstatning.

I løpet av de siste fem årene er den høyeste utbetalingen etter denne typen hendelser 550.000 kroner. Erstatningen ble tildelt en kvinne etter at en tampongbit var blitt gjenglemt inne i kjevebihulen etter en neseoperasjon. Først syv år senere ble den funnet igjen, ifølge sykepleien.

Les også: Livsfarlig feilkommunikasjon

Glemte metallspatel

- Sterile metalldeler i kroppen er ingen katastrofe. Mange går rundt med metall i kroppen uten å bli syke. Men kompresser og tamponger kan føre til infeksjoner, og her skal rutinene være så gode at antallet er null, sier Bjørn Bergholtz, medisinsk fagsjef i NPE til DinSide Helse.

I én av sakene NPE har behandlet, glemte legene igjen en metallspatel i magen hos en kvinne som var operert for magesår, ifølge Sykepleien.

Illustrasjonsfoto: Colorubox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colorubox.com Foto: colourbox.com Vis mer


Operasjonssykepleieren så allerede etter operasjonen at noe ikke stemte. Etter opptellingen av instrumenter, var det klart at et instrument manglet. Men på grunn av størrelsen på instrumentet mente personalet det var usannsynlig at det var glemt igjen inne i magen.

En måned senere ble imidlertid kvinnen lagt inn igjen på grunn av store smerter, og da fant legene det savnede instrumentet. Etter at kvinnen klaget til NPE, fikk hun utbetalt 15.000 kroner.

- Dette er et spesielt tilfelle som burde vært tatt på alvor. Man teller alltid opp instrumenter etter en operasjon, og her burde det vært tatt røntgenbilder, mener Bergholtz.

Les også: Dette bør du ikke gjøre mot kroppen din

Tampong til 550.000

Han synes imidlertid ikke antall pasienter som har fått medhold av NPE de siste tre årene, er urovekkende.

- Ett gjenglemt instrument er ett for mye. På den andre siden må vi akseptere at mennesker gjør feil en gang i blant. At 22 pasienter har fått medhold over en periode på tre år, synes jeg egentlig er et lavt tall, sier han.

I løpet av de siste fem årene er den høyeste utbetalingen etter denne typen hendelser 550.000 kroner. Den erstatningen ble tildelt en kvinne etter at en tampongbit var blitt gjenglemt inne i kjevebihulen etter en neseoperasjon. Først syv år senere ble den funnet igjen, ifølge sykepleien.

Les også: Gir legene terningkast

Går rundt med nål

Menneskelig svikt eller rutinesvikt er ofte forklaringen når gjenstander blir sydd inn i pasienter.

- Det er alvorlig og slikt skal ikke skje, men det forekommer. Vi er kjempenøye med tellinger hele tiden, men av og skjer slike ting, sier avdelingsoverlege ved kirurgisk avdeling på sykehuset i Arendal, Øyvind Vennesland, til Agderposten.

En pasient som ble operert på sykehuset i Arendal, går fremdeles rundt med en nål i magen etter en kikkhullsoperasjon. Under inngrepet løsnet en liten nål og ble borte blant tarmene og lot seg ikke spore opp igjen.

- Fordi nålen var liten, ble det regnet som sannsynlig at den ville bli innkapslet og ikke fører til komplikasjoner. Så langt har dette medført riktighet. Pasienten ble umiddelbart informert om komplikasjonen men har ikke ønsket ny operasjon for å fjerne nålen, forklarer Vennesland.

Les også: Fant nål i banan

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer