Global slankeplan

Verdens Helseorganisasjon har nå laget en plan for å redusere overvekt og fedme over hele verden.

Publisert
Sist oppdatert

Problemene med overvekt og fedme blir av mange eksperter betegnet som en epidemi som tar stadig flere liv. Dårlig kosthold og lite bevegelse fører til at stadig flere mennesker dør av sykdommer som diabetes og kreft.

Omfattende plan
Verdens Helseorganisasjon (WHO) har i mange år arbeidet med dette problemet. Men organisasjonen er avhengig av at politikerne i hvert enkelt land frivillig følger opp deres anbefalinger.

Den nye slankeplanen som ble signert i helgen inneholder er en komplett strategi for en slankere befolkning. Anbefalingene handler blant annet om å redusere sukker, fett og salt i kostholdet, kontrollere markedsføring av mat mot barn og mer omfattende merking av matvarer.

Planen anbefaler også å gjøre det lettere å leve sunt på skole og jobb. Flere sykkelstier, trygge gangveier og subsidiering av frukt og grønnsaker i skolen er blant forslagene fra WHO.

Et kraftig verktøy
- Dette er en milepæl i global offentlig helse og utstyrer våre medlemsland med et kraftig verktøy som vil hjelpe dem med å utvikle effektive strategier for disse problemene, skriver generalsekretær Lee Jong-wook i WHO i en pressemelding.

- Kosekvensene av dødsfall og sykdom på grunn av livsstilssykdommer er nå størst i utviklingslandene. De som rammes av disse problemene er også yngre enn i den vestlige verden, skriver WHO.

På lag med industrien
Mektige interessegrupper innen matvareindustrien er ikke alltid like begeistret for anbefalingene fra WHO. Tidligere forslag om å redusere sukkerinnholdet i kostholdet har blant annet blitt kraftig motarbeidet av organisasjoner som amerikanske Sugar Association.

På den annen side lever mange matvareprodusenter i frykt for et ruinerende søksmål fra forbrukere som er blitt syke av for mye fett, salt eller sukker. Denne frykten kan tvinge produsentene til å bli mer lydhøre for kravene fra WHO.

Mozon 25.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer