God grunn for fylleangst

Nye tall viser at britenes drikkekultur koster landet 20 milliarder pund i året. Fordi britene ikke orker å gå på jobb med bakrus, blir arbeidsgivernes del av regningen på nesten 77 milliarder kroner.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I følge BBC News viser en helt ny britisk studie at Storbritannias drikkekultur koster landet 20 milliarder pund hvert eneste år.

I regnestykket ligger også utgiftene til alkoholrelatert kriminalitet og sosiale problemer. Men tallene avslører også at landet taper ufattelige 17 millioner arbeidsdager på grunn av at de ansatte ikke orker å jobbe. Regningen for dette veltes over på arbeidsgiverne, og anslås til å utgjøre den nette sum av 6.4 milliarder pund. Det utgjør 76,79 millarder kroner.

Men hva med Norge?

STEM:

Hvor ofte har du tatt deg fri fra jobben pga bakrus? (Avsluttet)
Aldri(72%) 588
1-2 ganger per år(17%) 141
Enda flere...(4%) 35
3-4 ganger per år(4%) 32
5-6 ganger per år(2%) 17
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


At alkoholens samfunnskostnader er høye også i Norge er Sturla Nordlund, forskningssjef ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus), enig i. Men han synes det er vanskelig å tallfeste problemet.

- For en god del år siden anslo en svensk forsker at samfunnskostnadene for Sverige utgjorde 50 milliarder. Da boken hans ble revidert noen år senere var tallet økt til 100. Enkelte har foreslått at man bare kan dele dette tallet i to for å finne de norske kostnadene, men det blir nok for enkelt, avslutter en humrende Nordlund.

- Vi har ikke tilsvarende tall for Norge, bekrefter Sirus-forsker Øyvind Horverak. - I en NOU fra 1995 konstaterte vi at problemet både var manglende statistikk, og at den som fantes var lite pålitelig. Ikke minst gjaldt dette i forbindelse med alkoholbruk og voldsutøvelse, i forbindelse med pålitelige opplysninger om hvor mye alkohol som omsettes via serveringsnæringen og i forbindelse med alkoholbruk og selvmord.

Trykk her for å se hvor mye du bruker på fest og moro per år

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer