God håndvask

Dårlig håndhygiene kan være årsak til overføring av farlige bakterier og sykdommer. Vasker du hendene når du skal?

Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har fått innprentet at hendene bør vaskes etter toalettbesøk. Men hva med alle de andre anledningene hvor hendene våre har vært innom ufyselige steder? En god håndvask er verken vanskelig eller tidkrevende og kan forebygge mange problemer.

Dårlig flyplasshygiene
En amerikansk undersøkelse viser at opptil 30% av gjestene ved flyplasstoalettene i New York ikke vasker hendene etter doturen. Men bare 5% innrømmer når de blir spurt at de hopper over håndhygienen. Det tilsvarende tallet for Gardermoen er ikke kjent.

Problemet med dette er at flyplassene kan være en glimrende distribusjonsplass for ymse basselusker og virus. Etter utbruddet av SARS i vinter gikk da også alvoret opp for de reisende. Ved Toronty flyplass steg vaskefrekvensen til 95% for menn og 97% for kvinner i denne perioden.

Smitter gjennom mobilen
Noen yrkesgrupper er også mer utsatt for å smitte andre mennesker gjennom sitt arbeide. Leger og sykepleiere kjenner utmerket godt til konsekvensene av dårlig håndhygiene men er allikevel ikke alltid like påpasselige.

En undersøkelse presentert på årets Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy i Chicago viser at mobiltelefoner kan være en god tumleplass for antibiotikaresistente Acinetobacter baumannii. Dette er en seiglivet bakterie som kan utvikle motstandsdyktighet mot nær sagt alle kjente antibiotika og ta livet av pasienter med redusert immunforsvar.

En test gjort ved et av Israels større sykehus viste at bakterien ble funnet på hendene og mobiltelefonene til 124 ansatte leger og sykepleiere. Selv om de ansatte pliktskyldigst vasker hendene etter toalettbesøk og operasjoner hjelper det ikke stort når de fem minutter senere sender tekstmelding til kjæresten. Noe å tenke på neste gang du er hos legen?

Vask riktig
Det er ikke så mye som skal til for å holde en god håndhygiene. Men et krav er at du slutter å se på vasken som et unødvendig onde og lar det bli en naturlig ting som du gjør flere ganger om dagen.

Husk å alltid vaske hendene før du lager eller spiser mat, tar på et sår, steller for noen som er syke eller behandler kontaktlinser. Du bør også alltid spandere en håndvask etter at du har vært på toalettet, pusset nesen, behandlet penger, tatt ut søpla eller tatt på et kjæledyr eller husdyr.

Det eneste du trenger for en skikkelig håndvask er varmt vann og såpe. Gni hendene inn med såpe i opptil 15 sekunder, vær nøye med å få med deg hele hånden fra håndleddet og vær grundig under neglene.

Det er best å ta av smykker som kan fange opp urenheter som såpen ikke klarer å fjerne. Velg en mild såpe som ikke irriterer huden og ha rene håndklær eller papirtørk tilgjengelig ved vasken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer