God håndvask

Dårlig håndhygiene kan være årsak til overføring av farlige bakterier og sykdommer. Vasker du hendene når du skal?

Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har fått innprentet at hendene bør vaskes etter toalettbesøk. Men hva med alle de andre anledningene hvor hendene våre har vært innom ufyselige steder? En god håndvask er verken vanskelig eller tidkrevende og kan forebygge mange problemer.

Dårlig flyplasshygieneEn amerikansk undersøkelse viser at opptil 30% av gjestene ved flyplasstoalettene i New York ikke vasker hendene etter doturen. Men bare 5% innrømmer når de blir spurt at de hopper over håndhygienen. Det tilsvarende tallet for Gardermoen er ikke kjent.

Problemet med dette er at flyplassene kan være en glimrende distribusjonsplass for ymse basselusker og virus. Etter utbruddet av SARS i vinter gikk da også alvoret opp for de reisende. Ved Toronty flyplass steg vaskefrekvensen til 95% for menn og 97% for kvinner i denne perioden.

Smitter gjennom mobilenNoen yrkesgrupper er også mer utsatt for å smitte andre mennesker gjennom sitt arbeide. Leger og sykepleiere kjenner utmerket godt til konsekvensene av dårlig håndhygiene men er allikevel ikke alltid like påpasselige.

En undersøkelse presentert på årets Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy i Chicago viser at mobiltelefoner kan være en god tumleplass for antibiotikaresistente Acinetobacter baumannii. Dette er en seiglivet bakterie som kan utvikle motstandsdyktighet mot nær sagt alle kjente antibiotika og ta livet av pasienter med redusert immunforsvar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer