God jordbærsommer

Nå kommer de, og søte er de.

Årets jordbær blir søte og gode. Illustrajonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Årets jordbær blir søte og gode. Illustrajonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nordmenn foretrekker søte, norske bær. I år ser bærene ut til å bli ekstra søte. Simen Myhrene, jordbærbondeDet finnes allerede norske jordbær i butikkene, men nå kommer de endelig for fullt. Årets avlinger ser ut til å være veldig gode.

Simen Myhrene er jordbærbonde i Sylling og medlem av Styringsgruppen for jordbær i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd. Han forteller at jordbærelskere i Norge kan glede seg.

-Jordbærene hadde det tøft i varmen, men for de bærene som overlevde tørken, ser det nå veldig bra ut. Den kjølige luften og regnet vi har hatt de siste dagene, gjør at bærene blir ekstra søte og gode. Nordmenn foretrekker søte, norske bær, og i år ser bærene ut til å bli ekstra søte.

Generelt er regn et mye større trussel for bærene enn for mye sol. Er bøndene flinke til å vanne, er ikke sol og varme noe problem, men regner det for mye, så råtner bærene, forklarer Myhrene.

Gastronomiruta i Gudbrandsdalen

Til hvilken pris?

Sommerjordbær

Hvor mye spiser du? (Avsluttet)
5-20 kurver, må ha jordbær om sommeren(53%) 295
Hver dag, bryr meg ikke om prisen(26%) 144
1-5 kurver, synes jordbær er dyrt(21%) 117
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det er mengden bær som avgjør prisen, og det er selvsagt været som avgjør mengden bær.

På gården hos Myhrene ser det bra ut, og han mener det er en generell tendens i år. Myhrenes bær ligger nå på rundt 40 kroner per kurv, men de er allerede på vei nedover i pris. Han understreker likevel at dyr arbeidskraft er den desidert største kostnaden for bøndene, noe som gjør at prisene vil holde et visst nivå.

- Juli er høysesong for norske jordbær og tradisjonelt den billigste måneden. Bær fra Toten, Hedmark og Trønderlag er som regel litt senere modne, noe som gjør at vi kan kjøpe norske bær også utover i august. Men da går prisene opp igjen.

Bama på banen

Også Bama melder at jordbærene er på vei. De tropiske tilstandene i sør i begynnelsen av juni har fremskyndet de norske Corona-bærene en hel uke i år, skriver Bama i en pressemelding.

- Dersom det ikke skjer store forandringer i værforholdene de aller første dagene, vil vi ha nok jordbær til å levere til alle kundene våre fra kommende uke, varsler Hanne Linnert i Bama.

Alle skal få

Norske jordbær har kortere holdbarhet enn for eksempel belgiske. De er ferskvare, og derfor bør reiseruten være så kort som mulig.

- Bærene som dyrkes på Hedmark, havner i hovedsak i butikkene i Hedmark. Men er det ikke nok i Trøndelag, så kjører vi opp forsyninger om natten. Vi deler på bærene våre. Alle skal få, sier Linnert.

Hvordan er jordbærprisene der du bor? Tips andre lesere nederst i artikkelen.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer