God pris av feil grunner?

Ditt digitalkamera kan være produsert under kritikkverdige forhold.

BEST I KLASSEN: Kameraprodusenten Nikon tar bedre vare på sine ansatte enn mange av konkurrentene. Foto: colourbox.com
BEST I KLASSEN: Kameraprodusenten Nikon tar bedre vare på sine ansatte enn mange av konkurrentene. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den internasjonale testorganisasjonen ICRT har gjennomført en etisk undersøkslse av de ti største digitalkameraprodusentene. Fire av disse ville ikke samarbeide, skriver Forbrukerrådet.

Undersøkelsen ble gjennomført ved hjelp av spørreskjema, besøk på fabrikkene, møter mellom ICRT og ledelsen ved selskapenes hovedkontor der alle relevante dokumenter ble utlevert, samt intervjuer med fabrikkarbeidere og fabrikkledelse. Det ble også foretatt inspeksjoner i fabrikkene.

>>>Derfor er tastaturet ditt så billig

Besøkte fabrikkene

Både fabrikkene der de ulike komponentene lages, og fabrikkene der delene monteres, har fått besøk. Fabrikkene ligger i Korea, Japan, Kina, Malaysia og Indonesia, altså land der arbeidsvilkårene ikke alltid er like godt ivaretatt. Det derfor sett nærmere på arbeidernes alder, lønnsnivå, lengde på arbeidsdagen, diskriminering og helse- og sikkerhetsrutiner.

Disse ville ikke testes

Ti av de største kameraprodusentene som opererer i Europa, ble valgt ut i testen, men fire valgte ikke å samarbeide. Dette var Fujifilm, Kodak, Olympus og Pentax. Produsentene svarte overhodet ikke på spørsmål, og testerne fikk ikke besøke fabrikkene deres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer