God sommer med norske kroner

Her får mye mer for pengene dine i år enn i fjor.

DEILIGE DANSKE KRONER: Sommerferien ligger an til å bli bra for nordmenn som skal ut på tur. Dette bildet er tatt nær Skagen i Danmark. Etter at den danske kronen har rast i takt med euroen, er det mye hyggeligere å handle over grensen nå enn for bare noen få måneder siden. Foto: Kim Jansson
DEILIGE DANSKE KRONER: Sommerferien ligger an til å bli bra for nordmenn som skal ut på tur. Dette bildet er tatt nær Skagen i Danmark. Etter at den danske kronen har rast i takt med euroen, er det mye hyggeligere å handle over grensen nå enn for bare noen få måneder siden. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gode nyheter for oss nordmenn: I år blir det langt billigere å feriere i Danmark, Storbritannia og eurolandene enn det var for 12 måneder siden. Denne sommeren står nemlig den norske kronen langt sterkere mot mange av de viktigste valutaene enn på samme tid i fjor.

Euroen og den danske kronen har blitt langt mer attraktive i løpet av få måneder, og langvarig finansuro og Hellas-krise må ta mye av skylden for dette.

Billig euro og pund

På samme tid i fjor kostet 1 euro 8,91 kroner. Siden den gang har kursen sunket betraktelig, og per 17. juni 2010 koster euroen bare 7,87 kroner. Euroen er altså mer enn en krone billigere enn for et år tilbake, og et godt stykke under normalen de siste årene.

Britiske pund er også blitt drøyt en krone billigere enn for et år siden. Men siden et britisk pund lenge har kostet godt under 9 kroner, så føles dagens kurs på 9,43 kroner som nokså høyt. Men det er den ikke. I gjennomsnitt siden år 2000 har britiske pund ligger på langt over 11 kroner.

God sommer med norske kroner


Stabile dollar og svenskekroner

Den amerikanske dollaren har holdt seg på et ganske jevnt nivå mot den norske krona. I dag ligger kursen på 6,37, noe som er omtrent det samme som for et år siden. I snitt på 2000-tallet har dollaren holdt seg på 6,99 kroner.

Det er heller ikke så mye som har skjedd med den svenske kronen, i hvert fall ikke målt opp mot den norske. Dagens kurs på 0,82 er omtrent det samme som for et år siden, og et stykke under snittet de siste årene.

UT Å REISE I FERIEN? LES DETTE:


Deilige danske kroner

Nordmenn som planlegger en tur til Danmark i løpet av sommeren kan glede seg over at den danske kronen er råbillig sammenliknet med kursen for et år tilbake. Da måtte du punge ut rundt 120 kroner for en dansk hundrelapp. I dag slipper du unna med 105 kroner.

Bjørn Roger Wilhelmsen, seniorøkonom i First Securities, tror danske og norske kroner vil bli omtrent like mye verdt. Foto: First Securities
Bjørn Roger Wilhelmsen, seniorøkonom i First Securities, tror danske og norske kroner vil bli omtrent like mye verdt. Foto: First Securities Vis mer


Seniorøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities forklarte for en liten stund tilbake hvorfor den danske kronen nærmest har kollapset de siste månedene.

- Danskene kjører fastkurspolitikk mot euroen, det vil si at når euroen svekker seg, gjør den danske kronen det også, forklarte Wilhelmsen.

Og som vi har nevnt tidligere, har euroen svekket seg kraftig i kjølvannet av de økonomiske problemene i Hellas.

- Svekkelsen av euroen har skjedd på grunn av problemene i Hellas, frykten for at Hellas ikke skal klare å betjene den gjelden de har, sa Wilhelmsen til DinSide.

Kilde: Valutatallene i denne artikkelen er hentet fra Norges Banks nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer