Jobbsøking i 2022

Gode jobb­utsikter

Rekordhøy etterspørsel og stillingsboom er godt nytt for de som er på jakt etter jobb denne vinteren og våren.

UTROLIG: Det vært utrolig høy aktivitet i arbeidsmarkedet i 2021 sammenlignet med 2020, til og med sett mot 2019, både innen tilbud og etterspørsel, ifølge Finn.no. Men hvordan blir jobbmarkedet i 2022? Foto: Kristin Sørdal
UTROLIG: Det vært utrolig høy aktivitet i arbeidsmarkedet i 2021 sammenlignet med 2020, til og med sett mot 2019, både innen tilbud og etterspørsel, ifølge Finn.no. Men hvordan blir jobbmarkedet i 2022? Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Manpowers nyeste arbeidsmarkedsundersøkelse viser rekordhøy etterspørsel etter arbeidskraft i første kvartal av 2022.

Helt siden 2003 har bemanningsbyrået gjennomført denne undersøkelsen, og de nyeste resultatene etter å ha spurt 755 arbeidsgivere, tyder på den høyeste etterspørselen etter arbeidskraft noensinne.

Nå må det sies at årets undersøkelse ble utført i november, før de siste smitteverntiltakene ble innført, og konsernsjef Maalfrid Brath tror arbeidsgiverne ville vært mindre optimistiske hvis undersøkelsen ble utført i dag.

- Skyhøy etterspørsel

Likevel er Brath tydelig på at tallene viser at mye går bra i norsk økonomi:

- Mange bransjer, som IT- og teknologibransjen, har vokst kraftig på tross av nedstengninger og hjemmekontor, og det er fortsatt skyhøy etterspørsel etter medarbeidere med IT-bakgrunn.

- Det som er mest oppsiktsvekkende og betegnende for arbeidsmarkedet akkurat nå, er det enorme suget etter arbeidskraft. Det gjelder i de fleste bransjer og over hele landet, sier Brath til DinSide.

Men selv om det er mange ledige jobber, har ikke alle søkerne kompetansen som trengs. Det er altså et gap mellom arbeidskrafta som er tilgjengelig og den som etterspørres. Mange virksomheter har derfor satt i gang egne opplæringstiltak for selv å dekke hullene, ifølge henne.

«BIG BROTHER» PÅ HJEMMEKONTOR: Det deles mange videoklipp hvor videokonferansen har tatt en uheldig vending... Video: Per Ervland Vis mer

Bransjene du bør satse på

Generelt er det et veldig godt arbeidsmarked i Norge for dem som er på jobbjakt. Manpower har aldri tidligere sett så høye bemanningsplaner siden de begynte med undersøkelsen i 2003.

- Aller mest behov for kompetanse er det innen «IT, teknologi og telekom», en vedvarende etterspørsel som drives av digitaliseringstrenden som har pågått lenge og som vi ikke ser slutten på, sier Brath.

- Det er også høy etterspørsel innen bransjer som «bank og finans», og «produksjon og varehandel». I tillegg er det også stort behov for arbeidskraft innen det offentlige, for eksempel helse, barnehage og skole, fortsetter hun.

La oss se nærmere på noen av funnene i Manpowers undersøkelse, som kan si noe om hvordan jobbmarkedet blir over nyttår:

  • 47 prosent av arbeidsgiverne svarer at de skal ansette flere, mens 17 prosent svarer at de skal bemanne ned.
  • Korrigerer for sesongvariasjoner betyr det at 32 prosentpoeng flere arbeidsgivere skal bemanne opp enn ned. Det er de høyeste netto bemanningsutsiktene som er målt i Norge, og det femte kvartalet på rad med positive utsikter.
  • Undersøkelsen tyder på at arbeidsgivere i alle sektorer skal ansette flere i kommende kvartal, men bransjene IT, telekom, teknologi, kommunikasjon og media har de høyeste netto bemanningsutsiktene på +45 prosent.
  • Den største nedgangen i etterspørsel er innen bygg- og anleggssektoren, der netto bemanningsutsikter ender på +22 prosent.
  • Bemanningsutsiktene er også positive for alle fem regioner i undersøkelsen. Arbeidsgivere i sørvest-regionen forventer den største oppbemanningen, med netto bemanningsutsikter på +35 prosent.

Melder om utrolige tall

Finn.no gir ut egne rapporter om stillingsvekst og -nedgang kvartalsvis, men tallene for perioden september til og med desember i år er ennå ikke sluppet.

Tallene fra tredje kvartal på Finn.no viser imidlertid at det har vært utrolig høy aktivitet i arbeidsmarkedet i 2021 sammenlignet med 2020, til og med sett mot 2019, både i form av tilbud og etterspørsel, ifølge jobbanalytiker Christopher Ringvold.

- Dette så vi spesielt i tiden etter gjenåpningen av samfunnet i slutten av mai og utover høsten. Tilbudet av stillinger har faktisk vært såpass høyt at det innenfor en rekke bransjer er krevende å få tak i nok kandidater, sier Ringvold til DinSide.

- Det blir veldig spennende å se hvordan dette har utviklet seg utover i fjerde kvartal, særlig med tanke på nedstengningen og usikkerheten vi ser akkurat nå. Med utgangspunkt i dette, er det vanskelig å si så mye om hvordan 2022 kommer til å bli, fortsetter han.

To bransjer skiller seg ut

Når det gjelder bransjene med flest stillingsutlysninger på Finn.no, trekker Ringvold fram den positive oppsvingen i de særlig hardt rammede bransjene under pandemien, som «restaurant, mat og uteliv» og «butikk og varehandel».

Men det er to bransjer som utmerker seg:

- Det har vært, og er, et stort behov for mer helsepersonell, samt innenfor transport-og logistikkbransjen. Sistnevnte hadde en økning på over 70 prosent i antall stillingsutlysninger i årets tre første kvartal, og en økning på over 100 prosent i tredje kvartal, sier jobbanalytikeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer