Gode nyheter for dyslektikere

Forskning gir nytt håp for unge dyslektikere. Ved en spesiell læringsmetode kan barn med dysleksi lære seg å behandle språk bedre.

Publisert
Sist oppdatert

En amerikansk undersøkelse har nå vist hvordan riktig pedagogikk kan lære dyslektikere å behandle språk på høyde med normalt lesende barn. Ved å måle hjerneaktiviteten gjennom forsøket kunne forskerne også avdekke hvordan behandlingen av ord i hjernen ble endret over tid.

Bokstaver og lyderLæringsprogrammet legger stor vekt på å koble alfabetets bokstaver opp mot lyder og uttalelse. Dette er ingen ny teknikk for behandling av dysleksi, men programmet er svært intensivt med mange repetisjoner.

Gjennom tre uker ble ti barn undervist i dette programmet. Måling av hjerneaktivitet ble gjennomført flere ganger underveis og sammenliknet med hjerneaktivitet hos normalt lesende barn.

Bruker hjernen riktigForskerne kunne konstatere at mens det var relativt store forskjeller på hjerneaktiviteten i utgangspunktet, ble aktiviteten stadig mer lik den man finner hos barn uten dysleksi. Dette tolkes som at dyslektikere i større grad må lære seg hvordan språket prosesseres i hjernen og at det er fullt mulig å stimulere denne evnen.

- Dette beviser at dysleksi er mulig å fjerne, disse barna kan lære seg å lese. Det krever mye innsats og hardt arbeide, men det er fullt mulig, sier psykolog Virginia Berninger som har deltatt i forsøket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer