Gode nyheter for kunder med fastrentelån

Siden 1994 har Finansdepartementet arbeidet med å lage en ny lov som skal bedre forbrukernes rettigheter i forholdet til banken. Arbeidet har tatt lengre tid enn forutsatt, og for å etterleve EØS-avtalen blir en midlertidig forskrift satt i kraft allerede fra årsskiftet.

Innkasser gevinst på fastrentelånet ditt. Foto: tg
Innkasser gevinst på fastrentelånet ditt. Foto: tg Vis mer
Publisert

For kunder med fastrentelån er den nye forskriften hyggelig lesning. Nå må samtlige norske banker gi lånekunder "symmetriske" betingelser på fastrentelån. Dette betyr at kunder med fastrentelån kan innkassere gevinst ved innfrielse av lånet til underkurs. Flere norske banker beholder i dag denne gevinsten selv.

- Arbeidet med den nye loven er dessverre forsinket, og for å imøtekomme EØS-avtalen har vi laget en forskrift som skal gjelde fra 1. januar 1999 frem til den nye loven kan tre i kraft rundt 2001, sier rådgiver Espen Bergh i justisdepartementet til DinSide.

Til underkurs

Som de fleste av oss smertelig har erfart har boligrenten omtrent doblet seg siden mai. Kunder som valgte fastrente i mai, la oss si til seks prosent, koser seg i dag med terminbeløp flere tusen kroner lavere enn det andre må betale for sitt boliglån med flytende rente. Men kunden med fastrentelån har enda en økonomisk fordel. På grunn av renteoppgangen taper banken på kunder med fastrentelån til seks prosent. Dersom du ønsker å innfri fastrentelånet i dag, noe du har full anledning til, vil derfor banken la deg innfri lånet for en mindre pengesum enn det lånet faktisk lyder på. Banken lar deg innfri fastrentelånet til underkurs.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.