Gode nyheter for lillebror

I følge en undersøkelse utført av Norges Handelshøyskole skal altså storesøsken ha størst sjanse til å gjøre suksess. I dag har vi gleden av å overbringe det glade budskap til småsøsknene: Storebror arver ikke nødvendigvis mest.

Publisert
Sist oppdatert

Odelsgutt-begrepet, i overført betydning, sitter fast spikret i både den norske og britiske folkesjelen. Det regnes nesten som en selvfølge at eldste barn skal arve gård og grunn (eller alle dagligvarebutikkene).

En studie blant britiske rikmannsfamilier har vist at denne trenden er i ferd med å snu: I beste sosialdemokratiske ånd deles det nå på godene.

Undersøkelsen som omfatter både gamle- og nyrike briter var ikke akkurat gode nyheter for den førstefødte. Tvert imot: En rekke av disse beskrev sitt eldste barn som "mindre kompetent" enn sine søsken.

Mike Beattie, styreformann i Saffery Champness, selskapet bak undersøkelsen, sier de rike nå tenker i nye baner når det kommer til arvinger - og hvordan de vil takle egen rikdom.

- Mange er bekymret for at for stor rikdom for tidlig, vil ødelegge for viljen til å gjøre suksess på egenhånd.

Et annet aspekt som kom frem under intervjuene var at en rekke av de rike ikke synes det var rimelig at familiemedlemmer automatisk kunne vente seg jobb i familiefirma.

Rettferdighet

Det var generell enighet blant de spurte at alle som skulle arve en rimelig stor sum penger, større eiendommer eller deler i ett firma burde få både opplæring og tid til å forberede seg. I tillegg var det viktig at de søsknene som, uavhengig av hvilken grunn, arvet minst, skulle få en god forklaring på dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer