Gode råd mot ørebetennelse

Mange barn får sjeldnere mellomørebetennelse hvis de kutter kumelk og søtmelksprodukter, forteller Bernt Rognlien.

Publisert
Sist oppdatert

Akutt mellomørebetennelse rammer små barn og kommer ofte etter en forkjølelse.

De får rask feberstigning, skriker på grunn av smertene, og tar seg til det vonde øret. De er vanskelige å roe ned og dreier ofte hodet fra side til side.

Plutselig kan skrikingen opphøre, undersøker du øret ser du ofte at det renner verk ut fra øregangen som tegn på at trommehinden er sprukket. Når trommehinden sprekker letter trykker, og barnet blir nesten umiddelbart smertefri.

Generelle rådBarn bør ammes lengst mulig, det gir en god beskyttelse mot infeksjoner og mindre ørebetennelser de første årene.

Mange av barna får sjeldnere mellomørebetennelse hvis de kutter kumelk og søtmelksprodukter, som hos mange kan gi økt slimdannelse og hevelser i slimhinnene i luftveiene. Ve d en akutt infeksjon bør de unngå melk.

Ørebarna blir verre hvis mor eller far røyker.

Flere av de litt eldre barna kan allerede ha utviklet en allergi som bidrar til tett nese og gjør at plagene vedvarer. Allergiutredning og behandling er da nødvendig.

Ved væske i mellomøret er det undertrykk, dette kan utlignes ved å presse luft inn i mellomøret ved å holde for nesen og blåse mot lukket munn. Det må gjøres flere ganger daglig for å utligne undertrykket og kan bidra til å åpne passasjen mellom svelget og mellomøret. Små barn kan gjør dette ved at du lar barnet blåse opp en ballong gjentatte ganger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer