Gode tider for snusfornuft

LYSERE TIDER: Du blir verken arbeidsledig eller boligmillionær de neste par årene. I hvert fall hvis vi skal tro på Finansnæringens Hovedorganisasjon. Men pass deg for høy boliggjeld. Renta skal opp.

Publisert
Sist oppdatert

Oppmuntret av at den økonomiske situasjonen er i ferd med å snu i både USA og Japan spår Finansnæringens Hovedorganisasjon(FNH) at vi vil se et lys i enden av tunnelen også her i landet.

Rentenedgangen i år har allerede satt fart på den forbruksglade yngre delen av befolkningen. Det har igjen sparket i gang produksjonen. Hele 2,5 prosent forventes bruttonasjonalproduktet å vokse i 2004, mot dette årets anslåtte 0,9 prosent.

Jokeren på Stortinget

Direktør Alf Hageler benyttet gårsdagens pressekonferanse til noen formanende ord til Stortinget.

- Dersom Stortinget tolker handlingsregelen for bruk av oljepenger slik at vi får en ekspansiv finanspolitikk på toppen av dagens ekspansive pengepolitikk, vil det være som å helle bensin på et bål, mente han. Hageler fortsatte med å poengtere at norsk finanspolitikk, til tross for at den går under det håpefulle navnet motkonjunkturpolitikk, ofte bare forsterker tendenser som allerede er i økonomien.

Du beholder jobben


Om framtidsutsiktene til FNH slår til er i hvert fall jobben din trygg - med mindre du er blant de uheldige få i industrien som fortsatt skal miste jobben i løpet av året. FNH mener at store deler av industrien vil fortsette å tape markedsandeler i umiddelbar fremtid, og at nedgangen i fastlandsbedriftenes investeringer vil fortsette også i år.

Et stykke ut i 2004 vil vi begynne å se en nedgang i arbeidsledigheten fra dagens nivå (4,7 prosent av arbeidsstyrken), og den gjennomsnittlige arbeidsledigheten for neste år blir 4,4 prosent. Suksessen vil bli gjentatt neste år, da ledigheten forventes å synke til 4,2 prosent.

Boligprisene

Et tryggere arbeidsmarked kan gi økte boligpriser, (les våre artikler Renta styrer ikke prisene og Krakk i boligmarkedet?). Men FNH tror likevel ikke på noen ny boom i boligmarkedet.

- Med en allerede høy gjeldsgrad i husholdningene og utsikter til at rentenivået vil ta seg opp igjen, tror vi ikke på noen sterk økning i boligprisene i tiden fremover, sier underdirektør Bjørn Harald Martinsen i FNH.

Renta og du

FNH tror på en rentenedgang på en halv prosent i løpet av høsten, men gir oss ingen grunn til å ta opp mer boliglån av den grunn. 3- måneders pengemarkedsrenten vil stige med over ett prosentpoeng til 4 prosent allerede neste år, og 5 prosent i 2005, er dommen.

Dette vil i så fall føre til at bokostnadene øker til over halvannen gang av det vi kan budsjettere med i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer