Gode venner kan beskytte hjertet

Et nært forhold med en annen person kan være den beste medisinen for personer som har hatt slag, viser ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Forskere har vist at sterke band - enten til en venn, kjæreste eller et familiemedlem - kan halvere risikoen for flere slag, melder BBC.

Forskerne fra Manchester Royal Infirmary tror at det å kunne snakke med noen hjelper personer som er rammet av slag.

Forskningen er basert på en studie med 600 pasienter, og er publisert i tidsskriftet Heart.

De frivillige som deltok i studien ble undersøkt tre eller fire dager etter de ble rammet av slag.

De ble også overvåket i ett år for å undersøke risikoen for flere slag eller dødsfall.

Omtrent 25 prosent av de undersøkte hadde vært deprimerte før det første slaget - noe som tyder på at psykisk helse kan ha en sammenheng med slag.

Men, i motsetning til tidligere forskning, hadde ikke disse pasientene høyere risiko for å få flere slag eller dø sammenlignet med pasientene som ikke var deprimerte.

Men forskerne fant ut at pasienter som hadde en nær venn eller slektning de kunne betro seg til halverte risikoen sammenlignet med pasientene som ikke hadde en så god venn.

Dette var tilfelle også etter å ha justert for hvor kraftig slaget var og andre risikofaktorer.

Pasienter uten et veldig nært forhold hadde større risiko for å misbruke alkohol, bruke narkotika og få flere slag.

Resultatene ligner et tidligere studie gjort ved universitetet i Chicago, som viste at ensomme menneskers hjerte fungerte annerledes enn hos personer som ikke var ensomme - på en måte som gjorde at de hadde økt risiko for hjertesykdommer.

Forskningsleder professor Francis Creed sier til BBC at flere faktorer ser ut til å øke risikoen for gjentatte slag.

Disse inkluderer røyking, alkoholkonsum, lite trening og dårlig kosthold - men også depresjoner og mangel på sosial støtte. Han sier at stress og depresjoner ofte fører til at hjertet slår raskere.

- Denne forskningen hjelper oss med å forstå hvor viktig slike psykologiske faktorer kan være for å unngå flere hjerteproblemer, sier Belinda Linden fra den britiske hjerteforeningen, som var med på å finansiere forskningen.

- Et nært forhold - enten med en kjæreste, venn eller slektning - kan åpenbart være avgjørende for å forhindre flere hjertesykdommer.

 

Mozon.no, 16.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer