Statsbudsjettet 2020

- Godt nytt for alle med boliglån

Mindre bruk av oljepenger er et sunt signal for norsk økonomi, mener forbrukerøkonom.

KAKE: Slik er statsbudsjettet fordelt forklart via en marsipankake. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det at regjeringen nå bremser bruken av oljepengene viser at det er veldig god utvikling i norsk økonomi, men det gjør også at Norges Bank nå antagelig må holde igjen flere renteøkninger, ifølge forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.

- Dette fører til at de som har høye boliglån i dag sannsynligvis kan senke skulderne litt, med tanke på om det kommer flere renteøkninger. Det kan ser ut til å bli en mer forutsigbar hverdag med tanke på utgifter på boliglånene våre, sier Tvetenstrand til Dinside.no.

Regjeringen vil bruke 243,6 milliarder kroner av oljefondet neste år, noe som er 2,6 milliarder mindre enn i fjor. Det innebærer et uttak på 2,6 prosent av fondets verdi.

Norsk økonomi er inne i sitt tredje år med konjunkturoppgang. Aktiviteten øker over hele landet og i de fleste næringer. Oppgangen er ventet å fortsette fremover, og veksten i fastlandsøkonomien anslås å ligge høyere enn sin langsiktige trend både i år og neste år, heter det i en pressemelding fra Finansdepartementet.

Uendret rentefradrag og formuesskatt

Litt uventet foreslår Regjeringen å beholde den generelle skattesatsen på 22 prosent, skriver Huseiernes Landsforbund. Det betyr også at rentefradraget blir værende på 22 prosent for 2020.

Dette er godt nytt for norske boligeiere, for det siste året har renteutgiftene økt med ett prosentpoeng, noe som har gitt økte renteutgifter for norske boligeiere. Dermed blir det uendrede rentefradraget en liten trøst når renta er på vei oppover.

Huseierne påpeker videre at de ulike Solberg-regjeringene har satt ned denne satsen jevnt og trutt. I 2013 var rentefradraget, samt alminnelig skattesats, på 28 prosent.

Regjeringen gjør heller ingen endringer for formuesskatten. Det betyr at der hvor boligverdiene stiger, vil skattetrykket på boligverdiene bli litt høyere som følge av prisstigningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer