Godvær gir pollenstart

Spredningen av bjørkepollen kan komme med det aller første. Sesongen starter så snart det blir varmt i været, tror pollenforsker Hallvard Ramfjord.

Publisert
Sist oppdatert

Spredningen av bjørkepollen kan komme med det aller første. Sesongen starter så snart det blir varmt i været, tror pollenforsker Hallvard Ramfjord.

- På grunn av den milde vinteren har pollenspredningen kommet spesielt tidlig i år. Or og hassel begynte blomstringen i februar, men stanset midlertidig opp gjennom kuldeperioden i mars. Nå er blomstringen for disse tresortene helt i sluttfasen, sier pollenekspert Hallvard Ramfjord i Norges Astma- og Allergiforbund til Newswire.

Spredningen av bjørkepollen begynner vanligvis lengst sør og vest i landet. Ramfjord tror at det kan skje i løpet av en ukes tid. Godvær kan gi mye bjørkepollen også i år, mener han.

Det er lurt å starte med forebyggende medisiner i god tid før symptomene melder seg. Da blir effekten av medisinene best.

- Vi har inntrykk av at mange forbereder seg godt på pollensesongen. Salget av allergimedisiner har økt kraftig de siste ukene, sier farmasøyt Ken Tesaker i Vitusapotek.

Flere allergikere- Salget av allergitabletter (antihistaminer) har økt sterkt de senere årene. Siden 1999 har økningen vært på 42 prosent. I fjor var økningen fem prosent, opplyser avdelingsdirektør Marit Rønning i Folkehelseinstituttet til Newswire.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer