Golddiggere er smartere enn sitt rykte

Hvorfor kjæresten din bør gi deg gull til alle merkedager.

Gavene bør komme i form av smykker og edle stener. Foto: Sean Locke/iStock
Gavene bør komme i form av smykker og edle stener. Foto: Sean Locke/iStock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

But diamonds are a girl's best friend.../...A kiss may be grand but it won't pay the rental.../Tiffany's ... Cartier...
Talk to me, Harry Winston, tell me all about it!
There may come a time when a lass needs a lawyer
But diamonds are a girl's best friend

Gull og smykker har tradisjonelt vært viktige ingredienser i en kvinnes medgift og det har samtidig vært hennes sikkerhetsnett. I flere samfunn og land - særlig i regioner med ustabile styrer - regnes ikke bankene som sikre, og en del av ens verdier skal være lett omsettelige og synlige.

- Vi har gullsmykker som luksus og som bank, sier José Arturo Leguén Lores fra Cuba. - Fremtiden på Cuba er usikker, og hvis noe skjer så kan vi alltid selge gullet vårt.

Styr unna trendy bijouterijuggel

Når du ønsker deg noe som funkler til bursdagen, bør du sørge for å få å få ekte vare. Og naturligvis er det gull og edle steiner som gjelder.

Gull

Gull er et grunnstoff med symbolet Au (av aurum) som finnes i naturen. Gull er motstandsdyktig mot kjmeikalier og løses bare av kongevann og klorvann. Gull er formbart og kan legeres med kobber og sølv for bruk i smykker og tannproteser. Det produseres 2.000 tonn gull i året. Vel ett tonn av produksjonen lagres som barrer i bankene.
Kilde: Caplex.no


- Smykker er mer enn en pengeplassering. De kan selges dersom situasjonen tilsier at en trenger penger. Også råvareverdien er viktig. Vi har sett en økning i prisen på gull, platina og diamanter, sier juvelér Conrad Langaard til DinSide.

Hos David Andersen er de mer forsiktige.

- Smykker som kortsiktig investering er ikke noe å snakke om. Men med diamanter er det som med aksjemarkedet. Man må tenke langsiktighet. Et ordentlig smykke som kan gå i arv i generasjoner, kan stige i verdi, sier Brita Zeiner ved David Andersen i Oslo til DinSide.

Analyseselskapet Bloomberg mener at diamantprisene vil stige i årene fremover som følge at diamantutvinningen er mindre og etterspørselen stigende. De viser til at smykkesalget i Kina har doblet seg siden 2001.

Noe som ikke har særlig verdi er motesmykker bestående av uedelt metall og glassteiner som inngår i ulike kleskolleksjoner, til tross for at mange av disse produktene ofte kan koste et par tusen kroner.

- Bijouteriet har ingen verdi, sier Brita Zeiner.

Noe virkelig spesielt

Både hos David Andersen og hos juvelér Langaard er anbefalingen edle stener, diamanter og godt håndverk.

- Håndverk og kvalitet, utskjæringer, flotte steiner og fin design, avgjør verdien på smykker. Se etter steiner med et fantastisk lys, sier Astrid Zeiner hos David Andersen.

Hos Langaard anbefaler de å se etter de mer spesielle smykkene:

- Smykker fra spesielle designere og butikker kan være gunstige. Smykkene i seg selv kan også være spesielle. Det at det ikke finnes for mange av dem gjør smykkene mer interessante. Smykker laget av jugendkunstneren René Lalique finnes bare i begrenset opplag og de selges for vanvittige priser. Dette har vi sett også i forhold til ur som er produserte i begrensede opplag. Disse har steget mange ganger i verdi på 20-30 år.

Men også norske smykkekunstnere kan være verdifulle:

- Emaljesmykker har lenge vært umoderne, men har nå blitt moderne igjen. Noen vil kanskje ha emaljesmykker laget av Gustav Gaudernack uten å vite om at de nå er verdifulle, sier Brita Zeiner.

Juvelérens investeringstips:

Edelsteiner

Edelsteiner er mineraler og enkelte bergarter med vakker glans og farge, sterk lysbrytning og stor hardhet som anvendes til smykker. De tradisjonelle er diamant, rubin, safir og smaragd. I tillegg regnes agat, ametyst, granat, opal, topas med flere som edelsteiner.
Kilde: Caplex.no


Langaard legger til at smykker fra de store husene som Tiffany, Cartier og Bvlgari er svært dyre og at en betaler uforholdsmessig mye for merkevaren. For folk som skal ut å handle smykker tipser han om den tyske kunstneren Georg Hornemann:

- Jeg har sett ham lage klassiske smykker med mye diamanter, frosker og sjøstjerner og ringer med spesialslipte rubiner. Dette er veldig spesielle ting.

Langaard har også tro på Joel Arthur Rosenthals smykker som fremtidige samleobjekter. Ifølge finanspublikasjonen Forbes har Rosenthals smykker gått for 150.000 dollar hos Christies. Denne smykkekunstneren, opprinnelig fra Brooklyn i New York, bruker blant annet safirer, ametyster og diamanter satt sammen i intrikate mønstre i sine smykker.

- Såkalte unikater, arbeider som det bare lages ett av, er interessante.

Og så legger Langaard til:

- Også vi lager spesialdesignede smykker. Det gjenstår å se om også våre smykker stiger i verdi.

Fellesnevneren for smykkehandleren er ekte varer og godt håndverk:

- Dette koster litt. Å kjøpe et smykke for 5.000 kroner og tro at det er en god investering er feilslått, mener Langaard.

Diamanthunger

Men om du trodde diamantringen din skulle betale husleie, tar du feil: det er det bare kvinner av Marilyn Monroe og Elisabeth Taylors kaliber som klarer. For i motsetning til gull kan diamanter ikke smeltes om, og de har heller ikke noe fastsatt markedspris per gram, derfor kan de være vanskelig å omsette. Du som diamantselger vil heller ikke ha den kredibilitet som for eksempel salgspersonalet hos Tiffany og Cartier kan tilby; ei heller kan du tilby like god service. Mange har også smådiamanter som ikke har spesielt stor verdi.

Diamanter er kanskje for evig, men er kanskje ikke like lett omsettelige som edelt metall. Foto: Lisa Fanucchi
Diamanter er kanskje for evig, men er kanskje ikke like lett omsettelige som edelt metall. Foto: Lisa Fanucchi Vis mer


Diamanter utvinnes i Sør-Afrika, Botswana, Russland og Canada, hvorav selskapet de Beers har hatt de største markedsandelene. I dag har de cirka 60 prosent. De har gått sammen med det franske motehuset LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton S.A. og dannet LVMH De Beers som lager blant annet brudesmykker - alt som skal til for å love evig kjærlighet og troskap. Og det er dette selskapet som har overbevist forelskede menn over hele verden om at diamanter er et uttrykk for kjærlighet gjennom slagordet a diamond is forever.

Hele 80 prosent av diamantene går til industrielle formål, de resterende brukes som smykker.

USA er den største konsumenten av diamanter i verden. 35 prosent av salget skjer her. Dernest kommer Hong Kong, Belgia, Japan og Israel. I USA brukes det årlig 40 milliarder kroner på forlovelsesringer og et gjennomsnitt er satt til cirka 20.000 dollar per ring. Og det er diamanter man vil ha: vanlige konsumenter handlet diamanter for 70 milliarder kroner i fjor, ifølge analyseselskapet Bloomberg.

Det heter seg at en forlovelsesring skal koste en månedslønn. Men man har også sett at det har vært en økning i salget av såkalte frieriringer, og de blir dyrere med velstandsøkningen.

Velvære

Ved siden av den rent økonomiske delen av et smykkekjøp handler dette også om en følelsesmessig investering. Og velvære; det kan de fleste kvinner skrive under på.

- Har du sett en kvinne som får et diamantsmykke? spør Conrad Langaard. - Det å få et slikt smykke gjør noe med deg. De som får det stråler opp og spør seg "skal jeg virkelig få dette?" Det er velvære.

Har du ingen kjæreste som kjøper smykker til deg (eller noen å kjøpe til), kan du følge opp de internasjonale trendene: Kjøp stasen selv. Hele 40 prosent av dem som de siste årene har løpt ned dørene hos de store juvelerhusene Tiffany, Aspreys og Carrier har handlet til seg selv. Mange av disse er menn.

Smykkehandel

 • Forsikring: Dyre smykker må forsikres. Dermed får smykkekjøpet merkostnader.
 • Håndverk: Kjøp gull, diamanter og edelstener, gjerne smykker i begrenset opplag. Se etter stener av høy kvalitet og godt håndverk. Spør fagfolk.

 • Investering i familie: Husk at smykker kan ha stor affeksjonsverdi i det de gis ved merkedager. Disse vil gå videre i arv. Se etter godt håndverk og ordentlige materialer.
 • Smykkestell: Smykkene mister glansen og kan bli ødelagte om de ikke får riktig stell. Rens eller vask dem jevnlig med smykkerens og en tannbørste. Ta dem av om natten og ikke bruk dem på tur.
 • Kilder: David-Andersen, Bloomberg, Caplex, The Atlantic og førstehånds intervjuer.

  AKTUELT:

  Kjøp gull nå

  Golddiggere er smartere enn sitt rykte


  GULL OG GRØNNE SKOGER: Gullprisen er nå høyere enn den har vært på 18 år. Men analytikere tror ikke at toppen er nådd. Bør du kjøpe en gullbarre eller to?

  Les mer

  Gullfeber

  Golddiggere er smartere enn sitt rykte


  GYLLEN MULIGHET: Analytikere spår fremdeles vekst i gullprisen, tross en all-time-high gullpris. Vekstmarkeder i Kina og India skal være grunnen. Får du gullfeber?

  Les mer

  Skal det være en smaragd?

  Foto: Inga Holst
  Foto: Inga Holst Vis mer


  SHOPPING: Midt i Bogotás gater ligger smaragdhandlernes salgskontor. Her er du trygg for tjuver, alle selgerne er nemlig tungt bevæpnet.

  Les mer

  Et lass med gull

  Foto: Inga Holst
  Foto: Inga Holst Vis mer


  BILDESPESIAL: Vi har besøkt gullmuseet som får Onkel Skrues pengebinge til å blekne. Her er verdens vakreste skattkammer.

  Les mer

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer