Gransker barns mobilbruk og kreft

Finnes det en sammenheng mellom stråling fra mobiltelefonen og hyppigheten av hjernesvulster blant barn og unge?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Bruk håndsfri, ta korte samtaler, og bruk gjerne sms for å øke avstanden mellom kroppen og mobiltelefonen.


- Flere barn og gravide bør undersøkes så vi kan bekrefte om mobiltelefoner er helseskadelige eller ikke.

Slik lyder oppfordringen fra The U.S. National Research Council (Det Amerikanske Forskningsrådet) i en fersk rapport.

For det finnes enkelte studier som har antydet en mulig sammenheng mellom stråling fra mobiltelefoner og dannelse av hjernesvulster, selv om de fleste studier tyder på det motsatte. Men siden strømmen av trådløse telefoner nærmest er endeløs, ønsker forskerne å være på den sikre siden, skriver Reuters.

Les også: Så farlig er mobilen din

Barn med hjernesvulst
- I Norge, Sverige, Danmark og Sveits utføres nå en stor studie som skal se på sammenhengen mellom mobilbruk og hjernesvulst hos barn og unge i alderen 9-19 år, sier forsker Lars Klæboe ved Statens strålevern til DinSide Helse.

Klæboe har bakgrunn fra Kreftregisteret, som styrer studien i Norge. Han påpeker at det som finnes av befolkningsstudier hittil, er gjort på voksne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


- Det har lenge vært etterspørsel etter tilsvarende studier på barn. Denne studien har som mål å intervjue 500 barn og unge med hjernesvulst om deres mobilvaner og snakkemønster, for så å gjøre tilsvarende intervjuer med friske barn og unge i samme aldersgruppe, forklarer Klæboe.

De første resultatene er ventet å foreligge høsten 2009.

Les også: Kreft-tvil med mobil

Må være føre var
Rapporten fra det amerikanske forskningsrådet legger vekt på at dagens generasjon av barn vil bli utsatt for stråling over lengre tid enn voksne, og at mer forskning er nødvendig for å kartlegge eventuelle skadevirkninger

- Det finnes ingen forskning som viser at barn er mer utsatt for stråling fra mobiltelefoner. Men siden hjernen er i utvikling, kan hjernen i tillegg til de vitale organene være mer utsatt hos barn enn hos voksne. Barn har et langt liv framfor seg, så vi oppfordrer til mer føre var-tenkning når det gjelder barn, sier seksjonssjef for ikke-ioniserende stråling ved Statens strålevern, Merete Hannevik.

- Bruk håndsfri, ta korte samtaler, og bruk gjerne sms for å øke avstanden mellom kroppen og mobiltelefonen, råder Hannevik.

Hun får støtte av barnenevrolog Bjørn Bjurulf ved Ullevål universitetsykehus.

- Det er fornuftig at det forskes på dette, siden vi vet at hjernen hos barn er mer utsatt og sårbar enn hos voksne, sier han.

Les også: Bør barna få mobil?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer