Grapefrukt får kroppen i gang

Grapefrukt er en glimrende frokostfrukt. Den inneholder noe bitterstoffer og er en aperitiff som setter i gang fordøyelsen om morgenen.

Publisert
Sist oppdatert

Grapefrukt kommer opprinnelig fra Barbados hvor den ble funnet mot slutten av 1700-tallet. Den er nært beslektet med pomelo og oppstod sannsynligvis ved en krysning av pomelo og appelsin. Grapefrukt vokser i klaser som druer. For å utvikle den rette aromaen, må den henge på trærne en stund etter at den er blitt moden. De mest kjente grapefruktene hos oss er de ”blonde” og rosa. Den blonde(hvite) har lyst kjøtt og er noe mer bitter enn de rosa. Typene ”Ruby red” og ”Redblush” har litt rødlig skall og med rosa fruktkjøtt. ”Sunrise”har gult skall og rosa fruktkjøtt. Alle grapefrukter med rosa fruktkjøtt har søtere smak enn den ”blonde”typen.

Grapefrukt er som appelsin er rik på C-vitaminer og har bidratt til at kostholdet vårt med regelmessig inntak av grapefruktjuice og appelsinjuice har fått et betydelig høyere innhold av C-vitaminer. I tillegg inneholder grapefrukt rikelig med bioflavonoider, som gjør at naturlige C-vitaminkilder virker bedre enn ren syntetisk askorbinsyre. Det er også mye folat, flavonglykosider, pektin og kalium i grapefrukt. I fruktskallet er det flyktige aromatiske oljer.

En stor engelsk undersøkelse har vist at stort inntak av C-vitaminer fra frukt og grønnsaker beskytter mot kreft og hjertekarsykdom og reduserer død både pga hjerteinfarkt og hjerneslag. I denne studien ga C-vitamin som vitamintabletter ikke samme effekt. Man tror at C-vitamin i frukt og grønnsaker har bedre effekt, fordi dissa er rike på antioksydanter og andre helsebringende stoffer.

Grapefrukt har som andre sitrusfrukter god kolesterol reduserende virkning og virker gunstig på sammensetningen av fett i blodet. Det skyldes bl.a. innholdet av pektin og fiber i grapefrukt.

Innholdet av pektin i grapefrukt i kombinasjon med C-vitamin og flavonglykosider er nok hovedårsaken til at en rekke studier har vist at grapefrukt og sitrusfrukter beskytter mot flere former for kreft, bl.a. kreft i mage, prostata, bryst og tykktarm. Modifisert citruspektin(MCP) ser også ut til å redusere spredning ved disse kreftformer.

Kombinasjonen av C-vitamin og flavonoider som hesperidin i grapefrukt gjør at grapefrukt har en beskyttende effekt mot virusinfeksjoner . I grapefruktkjernen finnes det stoffer som virker kraftig hemmende på vekst av sopp og bakterier. Grapefruktkjerneekstrakt finnes i helsekostbutikker og kan bruke innvortes som et middel for å dempe soppinfeksjoner og det har også relativt bredspektret antibiotisk virkning mot en rekke bakterier.

De flyktige oljene i grapefruktskallet har en beroligende virkning. De kan også brukes som insektmidler.

De vanligste bivirkningene til sitrusfrukter som grapefrukt er allergi og astma. Dessverre er det mange som utvikler allergi mot sitrusfrukter, dette kan både utløse og forverre eksem og astma.

 

Mozon.no, 20.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer