Gratis å låne penger

Ingenting er gratis, men i Danmark er det nå gratis å ta opp banklån. Ikke til å tro? Store rentekutt er forklaringen.

Publisert
Sist oppdatert

Onsdag satte den Den europeiske sentralbanken (ESB) ned styringsrenta. Danmarks Nationalbank fulgte raskt opp. Renta er nå den laveste siden 1930.

Renta på korte ettårige rentetilpasningslån, som 160.000 dansker har, er nede i 3,3 prosent, mens et tilsvarende lån i euro bare har 3,1 prosent i årlig rente.

Gratis å låne penger


Flere følger etter

Etter skatt er dette under to prosent. Justerer man renta for inflasjonen, er rentenivået altså under null prosent.

Både Danske Bank, Nordea og Jyske Bank vil sette ned utlånsrentene de kommende dagene, melder Jyllands-Posten.

Særlig folk i etableringsfasen vil nyte godt av den lave renta. Unge som kjøper bolig for første gang jubler naturlig nok.

Historisk billig

- Førstegangskjøpere kan nå ta opp boliglån til historisk lave renter. Men vi regner ikke med at det fører til store prishopp på hus og leiligheter. Til det er disse rentekuttene for beskjedne, sier Preben Angelo, informationssjef i den danske eiendomsmeglerkjeden Home.

Seniorøkonom Sune Mortensen i Realkredit Danmark mener renta er så lav at mange vil ta seg råd til å utvide boliglånene.

- Det er historisk billig å låne penger nå. Folk som drømmer om nytt kjøkken, bad eller oppussing av boligen, vil kanskje be om mer lån for å finansiere slike ting, sier Mortensen.

Skal stimulere vekst

Ekspertene er uenige om bunnen er nådd, men er samstemte om bakgrunnen for utviklingen.

- Renta er senket for å få gang i den økonomiske veksten. Lykkes det, vil rentene stige igjen. Så antagelig er dette det siste året at vi kan nyte godt av en slik lav rente, sier Jens Christian Nielsen, analytiker i BRFkredit.

I Norge bruker vi så mye penger at etterspørsel og prisstigning øker. Derfor ser Norges Bank nødvendigheten av å holde renta på dagens særnorske høye nivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer