Forskjellig pris på å ringe fra og til EØS

Gratis å ringe fra utlandet, dyrt å ringe til utlandet

Skal Telenor-kunder ringe Spania, bør de reise til Sverige og ringe derfra. Samtaler fra Norge blir dyrt. 

FRA NORGE TIL SPANIA: Å ringe fra Norge til utlandet kan være dyrt. Å ringe fra utlandet til Norge er «gratis». - Logisk, mener Telenor. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FRA NORGE TIL SPANIA: Å ringe fra Norge til utlandet kan være dyrt. Å ringe fra utlandet til Norge er «gratis». - Logisk, mener Telenor. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange jublet da Telenor og Telia tidligere i år inkluderte roaming i sine abonnementer. Så lenge kundene befinner seg i et EØS-land, blir surfingen der tatt av den vanlige datakvota, uten å koste noe ekstra.

Det var ikke like høy jubel for at også ringing i EØS-landene ble billigere, men slik er det: Ringer du fra Spania til Norge, koster det ikke noe ekstra om du har fri roaming.

Det som koster noe ekstra, er å ringe fra Norge til Spania. Til tross for at begge disse landene er medlem i EØS.

Dette har ikke alle fått med seg.

Telenor-kunde brant seg

Tidligere i år fikk en Telenor-kunde en stygg overraskelse: Telefonregningen hans var 3.657 kroner dyrere enn han forventa. Kunden kontaktet Telenor og spurte hvorfor.

Grunnen var at han hadde ringt fra Norge til Spania, noe som da kostet hele 6,99 kroner hvert eneste minutt. Men dette kunne ikke kunden forstå, da han hadde tegnet et abonnement med fri bruk av både data og tale i EØS.

Telenor svarte at denne fribruken kun gjaldt i utlandet, ikke til utlandet.

Mannen mente seg lurt, og klaget saken inn til Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon. Men nemnda er enig med Telenor: At det fortsatt er dyrt å ringe til utlandet skal være klart nok, på Telenors nettsider.

FORSVARER PRISEN: Kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor mener det er logisk at det er billigere for norske kunder å ringe fra Sverige. Foto: Telenor
FORSVARER PRISEN: Kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor mener det er logisk at det er billigere for norske kunder å ringe fra Sverige. Foto: Telenor Vis mer

Informerer under pil

- Vi mener å informere godt om dette. Det går blant annet fram i vilkårene at det er egne priser for SMS og samtaler fra Norge til utlandet, sier kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Dinside.

På nettsidene hvor man bestiller abonnement, står det ingenting om dette ved første øyekast. Først om man trykker på en pil ved siden av abonnementene dukker det opp en setning:

«Inkludert mengde gjelder bruk i Norge og innen EU/EØS. Egne priser gjelder fra Norge til EU/EØS.»

Brukerklagenemnda mener derfor at Telenor har sitt på det tørre, så mannen i vårt eksempel må betale hele regningen.

Ringe på harryhandel

Uansett informasjon eller ei, kan det virke rart at det er «gratis» å ringe fra Spania, men dyrt å ringe til Spania.

HER: Du må først trykke på denne pila, og så får du informasjon om at Telenors «fri bruk i EU/EØS» ikke betyr fri ringing fra Norge til et EØS-land. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HER: Du må først trykke på denne pila, og så får du informasjon om at Telenors «fri bruk i EU/EØS» ikke betyr fri ringing fra Norge til et EØS-land. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- I praksis kan man altså stikke over svenskegrensa og ringe sine spanske venner derfra, for å spare penger. Synes dere selv dette er logisk?

- Ja, svarer Krokan kort.

- Hvorfor er det slik?

- Kunder flest er mye mer opptatt av hva det koster å bruke telefonen i utlandet, enn hva det koster å ringe fra Norge til utlandet. Og de er mer opptatt av datakostnader enn samtalekostnader, svarer Telenor-sjefen, som mener kundenes interesser styrer hva de inkluderer i abonnementene sine.

Så mye koster det

Telenors friroaming – som Frihet- og Ung-abonnementene gir – og Telias Roam like home fungerer på to litt ulike måter når det kommer til tale:

  • Telenors Ung- og Frihet-abonnementer dekker samtaler du tar fra ett EØS-land til et annet – inkludert fra et EØS-land til Norge. Men ikke fra Norge til et EØS-land.
  • Telenor tar for eksempel 3,99 kroner minuttet for å ringe fra Norge til Spania, eller rundt 80 kroner for 20 minutter. Men altså kroner null for samtaler fra Spania til Norge.
  • Telias Roam Like Home dekker samtaler du tar innad i EØS-landet du befinner deg i, og samtaler til Norge. Men ikke fra ett EØS-land til et annet.
  • Telia tar for eksempel 4,99 kroner for å ringe fra Norge til Spania, eller rundt 100 kroner for 20 minutter. Men altså kroner null for samtaler fra Spania til Norge.

LES OGSÅ:
Disse landene er – og er ikke – inkludert i fri EU/EØS-roaming
Her er Norges billigste mobilabonnementer – vår siste pristest
Ikke fri roaming på danskebåten – surfing kom på 5.243 kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer