Gratis lån med fastrente

Om du bandt renten på et lån i ti år 1.mai, har gjelden krympet med omtrent det samme som du har betalt i renter.

Litt kursfall bedre enn ikke noe.
Litt kursfall bedre enn ikke noe. Vis mer
Publisert

De fleste banker tilbyr nå fastrentelån med symmetriske betingelser. Det vil si at du må betale ut lånet ditt til markedskurs om du ønsker å avbryte låneforholdet før avtaletiden er ute.

Dette medfører at lånet stiger i verdi når renten i markedet faller. Men den siste tiden har renten steget. Det har ført til at den som har fastrentelån har mindre gjeld enn før. (Om de har sikret seg symmetriske betingelser. Tidligere måtte du dekke en kursstigning, men fikk ikke godskrevet et kursfall. Slik er det stadig noen få steder).

Tre parter i et fastrentelån

I et lån med flytende rente er det to parter, banken og deg. Men fastrentelån innebærer større risiko for banken, nettopp fordi de ikke kan velte en eventuell renteøkning over på deg. Derfor går bankene til obligasjonsmarkedet for å avlaste seg for denne risikoen.

Her selger banken en obligasjon med omtrent samme rente, samme sum og samme tid frem til renteregulering som ditt fastrentelån. Vedkommende som kjøper obligasjonen kan når som helst gå i markedet og selge den igjen, om han finner en kjøper og kommer til enighet om betingelsene. Fastrentelånet har altså en markedskurs som svinger fra dag til dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer