Gratis prevensjon

Belgiske myndigheter vil dele ut gavekort til prevensjon til alle landets tenåringer mellom 15 og 20 år. - En strålende ide, sier norske fagfolk

Publisert
Sist oppdatert

Gratis prevensjon
Belgiske myndigheter vil dele ut gavekort til prevensjon til alle landets tenåringer mellom 15 og 20 år. - En strålende ide, sier norske fagfolk

Det er først og fremst for å redusere antallet aborter at belgiske myndigheter nå ønsker å dele ut prevensjons-sjekker i stor stil. Ideen er at alle mellom 15 og 20 år skal få et månedlig gavekort på 3 euro som er prisen på en vanlig p-pille. Gavekortene kan bare brukes til prevensjon men det er opp til hver enkelt hva slags prevensjon man ønsker å bruke.

Bør velge selv
- Dette er en strålende idé som vi også burde gjennomføre i Norge, sier Lisbet Nortvedt som er daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning i Oslo.

Nortvedt mener det er viktig å fjerne alle hinder som gjør at ungdom ikke bruker prevensjon. At ungdommen selv skal få velge prevensjonsmiddel virker også som en god løsning.

- Ungdommen bruker prevensjon riktigere om de får velge prevensjonstype selv, mener Nortvedt.

Reduserer abort-tall
Forslaget om gratis prevensjon har møtt både positive og skeptiske reaksjoner i Belgia. De optimistiske mener at dette er et stort skritt i riktig retning for å få opp bruken av prevensjon og redusere abort-tallene.

Skeptikerne stiller seg tvilende til at informasjonen rundt prevensjon vil bli god nok. Et annet spørsmål er at de mest sjenerte av de unge uansett ikke vil gå til legen eller apoteket for å kjøpe prevensjon for gavekortet.

Bør bli bedre i Norge
I Norge kan alle jenter mellom 16 og 20 år få p-piller på helsestasjonene for ungdom. Der er det også mulig å spørre om å få gratis kondomer. Men ved Klinikk for seksuell opplysning mener man at vilkårene i Norge fortsatt kan bli mye bedre:

- Prevensjon må være så lett tilgjengelig som mulig. Ungdommen må selv få velge hva slags prevensjon de vil bruke og tilbudet burde jo selvfølgelig dekke også dem under 16 års alder, sier Nortvedt.

Hun mener hensynet til ungdommens bruk av prevensjon bør gå foran legenes behov for kontroll.

- Mange jenter kvier seg for å ta en gynekologisk undersøkelse før de kan få p-piller, og denne undersøkelsen er jo heller ikke strengt tatt nødvendig. P-piller er ikke noe mer farlig enn globoid, fastslår Nortvedt.

Mozon 24.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer