Gratis reparasjon av slitedeler?

Fullt mulig å reklamere selv om butikken skylder på en slitedel.

IKKE GI DEG: Hva selgere definerer som slitedeler og derfor krever betalt for varierer. Men reklamasjonsfristen er til en viss grad hellig.  Foto: SCANPIX
IKKE GI DEG: Hva selgere definerer som slitedeler og derfor krever betalt for varierer. Men reklamasjonsfristen er til en viss grad hellig. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Sorry, det der er en slitedel, og dekkes ikke av garantien».

Den beskjeden har mange uheldige kunder fått, viser en rekke vedtak fra Forbrukertvistutvalget (FTU).

Produktene deres går i stykker, men butikken ikke vil reparere den gratis fordi feilen ligger i det selger kaller en slitedel. Altså en del du må regne med sliter seg ut før reklamasjonsfristen eller garantiperioden har utløpt.

Men det er ikke slik at butikker kan gjemme seg bak slitedeler etter eget ønske. Ofte vil du ha krav på gratis reparasjon samme hvilken del det er snakk om, så lenge produktet ikke fungerer.

LES OGSÅ: Kan jeg reklamere på batterier i fem år etter kjøp?

Glem garanti, bruk reklamasjon

Det ferskeste eksempelet handler om et fryseskap til nesten 10.000 kroner. En Oslo-kvinne opplevde at det etter fire år ikke lenger kunne lukkes igjen, da hengslene sviktet.

- Beklager, hengsler er slitedeler! var beskjeden hun fikk, og regningen på 2.500 kroner måtte hun betale selv fordi garantien ifølge butikken ikke gjaldt.

Saken gikk videre til FTU, som har et helt annet syn på saken. Da fryseskapet har fem års reklamasjonsfrist var hun godt innenfor. Og hva garantien sier spiller derfor ingen rolle. At hengsler er slitedeler man må regne med går i stykker, er utvalget heller ikke enig i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer