Gravid i sommervarmen

Er du gravid eller skal du føde i løpet av sommeren? Her får du noen gode råd for varme, sol og strand fra Gro Nylander.

Publisert
Sist oppdatert

Sommersol, brune flekker og graviditetSvangerskapshormonene gir økt pigmentering. Uavhengig av soling får de fleste mørkere farge på brystknoppen og omgivelsene, og en brun stripe nedover fra navlen, tidlig i graviditeten. Når de dertil soler seg blir mange gravide gledelig overrasket over å merke at de raskt får fin farge over det hele.

Men noen får skjemmende, brune flekker i ansiktet og blir redde for å sole seg i det hele tatt. Det er det ingen grunn til bare man følger vanlige forsiktighetsregler for soling, og i tillegg tar litt ekstra hensyn: Studér ansiktet nøye i speilet. Området over nese og kinn er spesielt utsatt. Dersom du har fått mørke områder dekkes de omhyggelig med en solblokkerende krem, nøyaktig over flekken. Da skjer det ikke mer der, mens området rundt blir mørkere ved fortsatt forsiktig soling, slik at forskjellen blir mindre.

Det er dumt å ignorere slike flekker i den tro at de forsvinner etter fødselen. Det gjør de slett ikke alltid dersom de har fått lov til å ble veldig mørke. Kvinner med mørk pigment er ekstra utsatt. Vedvarende flekker kan man forsøke å bleke med spesialkrem. Snakk med en hudlege om det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.