Gravid med "allergipille"

En kvinne fikk barn etter å ha abortert 22 ganger.

En pille, mest brukt i forbindelse astma og allergi, kan hjelpe ufrivillig barnløse å bli gravide og gjennomføre et vellykket svangerskap.  Foto: Colourbox
En pille, mest brukt i forbindelse astma og allergi, kan hjelpe ufrivillig barnløse å bli gravide og gjennomføre et vellykket svangerskap. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge sliter nesten hvert sjuende par i fruktbar alder med å få barn. Ny forskning fra England gir nå nytt håp til noen av de ufrivillig barnløse.

Forskningen er i et tidlig stadium, men så langt kan det tyde på at en liten pille, ofte brukt i forbindelse med astma og allergier, kan være utslagsgivende for de som prøver å bli gravide.

Ble gravid etter 22 aborter

Ifølge den britiske avisen Daily Mail, mener de britiske forskerne at en tredjedel av uforklarlige aborter skyldes et overaktivt immunsystem.

Etter å ha gitt pillen Prednisolon til kvinner som tidligere har abortert, gjennomførte 30 av 40 kvinner en vellykket graviditet. En kvinne som hadde abortert hele 22 ganger opplevde til og med å få barn etter å ha brukt pillen.

Les også: Blir du ikke gravid?

Forskere tror derfor at behandlingen med Prednisolon kan kontrollere immunforsvaret og beskytte fosteret i de avgjørende første ukene av graviditeten.

- Dette handler om liv og død. Tusenvis av mennesker er desperate fordi de gjentatte ganger opplever å abortere. De føler det fortvilende at det ikke finnes behandling for dette. Jeg blir oversvømt av e-poster fra kvinner som ber om hjelp, sier Dr. Siobhan Quenby ved universitetet i Liverpool til Daily Mail.

Kan bli betydningsfull

Hun er en av forskerne bak studien og har tidligere kommet fram til at en tredjedel av kvinner som har opplevd gjentatte aborter har et unormalt antall naturlige drepeceller i livmoren.

Disse cellene er en del av kroppens forsvarssytem og har som oppgave å bryte ned virus og infiserte celler. De er også involvert i dannelsen av nye blodkar.

I den nye studien tok Dr. Quenby biopsiprøver fra 120 kvinner som hadde opplevd flere aborter. Prøvene viste at høye nivåer av naturlige drepeceller økte antall blodkar i livmoren som igjen økte oksygennivået i livmoren. Dette skjedde i et svært tidlig stadium av graviditeten hvor embryoet er avhengig av et lavt oksygennivå for å klare å implantere seg i livmorveggen.

Les også: Dette kan føre til abort

Ved å gi de gravide kvinnene prednisolon, mener Dr. Quenby at oksygennivået reduseres og dermed øker sjansene for at embryoet overlever.

Dr. Siobhan Quenby satte nylig i gang en større undersøkelse. Ved denne håper hun å få bekreftet virkningen av pillen ved å gi halvparten av de deltakende kvinnene en dose "narrepiller", og de resterende en dose med prednisolone.

- Det er et realt håp om at denne behandlingen vil ha en betydelig innvirkning innen fem til ti år. Det hadde vært fantastisk!, sier professor Susan Wray ved universitet i Liverpool.

Ikke for alle

Homøopat ved Frøyaklinikken i Oslo, Anette Heggemsnes, ble gjort kjent med behandlingsmetoden for et par år siden.

- Jeg har anbefalt noen av våre pasienter å få behandling med Prednisolon, sier Heggemsnes.

- Vi henviser våre pasienter til slik behandling spesielt der immunforsvaret er overaktivt som for eksempel ved autoimmun lidelser. Noen har lyktes å bli gravid ved bruk av Prednisolon, mens andre ikke har lyktes, sier Heggemsnes og legger til:
- Men vi har denne typen behandling med oss i tankegangen - spesielt der hvor det har vært en historie hvor pasienten har abortert.

Homøopaten poengterer at Prednisolon ikke fungerer for alle.

- Slik jeg ser det er ikke dette en behandling som fungerer for alle. Det er en spesifikk gruppe som trenger det og som det fungerer bra for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer