Gravid med Dispril

Vanlige smertestillende tabletter kan gjøre det lettere å bli gravid. Men pillene kan også være farlige for barnet.

Publisert
Sist oppdatert

Mange tusen norske par sliter med ufrivillig barnløshet. Og årsakene til manglende graviditet kan være mange og sammensatte.

Noen av problemene kan være enkle å løse mens andre er mer kompliserte. Dersom man trenger hjelp med assistert befruktning kan graviditeten bli både en slitsom og en kostbar affære.

Piller med prøverørSvenske forskere mener nå at enkle smertestillende medisiner kan være til hjelp for kvinner som ønsker å bli gravide. Vanlig acetylsalisylsyre som finnes i produkter som Dispril, Aspirin og Globoid kan derfor være til hjelp for mange barnløse kvinner.

Det er forskerne ved Falu lasarrett i Falun som nå har oppdaget denne sammenhengen. De ga over 1.000 barnløse kvinner lave doser acetylsalisylsyre under prøverørsbehandling.

Ved å sammenlikne med kvinner som ikke fikk denne behandlingen viste det seg at de smertestillende pillene kunne gi 20 prosent bedre sjanse for å bli gravid.

Den svenske undersøkelsen er publisert i siste nummer av det amerikanske fagtidsskriftet Fertility and Sterility.

Interessante resultater- Resultatet er interessant, og vi har vurdert behandlingen, men det må komme mer forskning som viser samme resultat først. Vi er litt redd for å bruke acetylsalisylsyre fordi den også er blodfortynnende, og dermed gir større risiko for blødninger. Vi må derfor være sikre på at den gir en betydelig gevinst for de barnløse, sier overlege på Kvinneklinikken, Tom Tanbo til Dagsavisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer