Gravid med soneterapi

Sliter du med å bli gravid uten at det er noen klar årsak til problemet? Behandlingsformen refleksologi kan være løsningen.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Refleksologi er en form for soneterapi som tar for seg soner flere steder på kroppen. Resultatene av behandlingen er ennå ikke så godt dokumentert gjennom forskning. Men nå undersøker et engelsk universitet påstandene som mange terapeuter mener er et resultat av behandlingen: Refleksologi kan hjelpe barnløse med å bli gravide.

Sammenlikner med etablert behandling
Det er det engelske Derriford Hospital i Plymouth som har tatt for seg sammenhengen mellom refleksologi og fruktbarhet. De ønsker å finne ut av om det virkelig kan bevises at behandlingen kan hjelpe infertile kvinner.

- Det første skrittet er å finne ut av om refleksologi kan gjøre mer enn en vanlig fotmassasje. Dersom dette er tilfelle ønsker vi å sammenlikne effektiviteten av behandlingen med kjente medikamenter som stimulerer eggløsning, forteller doktor Umesh Acharya, som deltar i prosjektet, til engelske Independent News.

Hjelper mange
Selv om behandlingen ennå ikke er solid vitenskapelig fundert, forteller mange behandlere at de kan hjelpe mange kvinner ved problemer med barnløshet. Lederen for den internasjonale foreningen for refleksologer, Renée Tanner forteller at hun kan hjelpe omtrent 60 prosent av de som kommer til henne med et ønske om å bli gravide.

- Behandlingen er så effektiv at jeg alltid anbefaler mine studenter om å sørge for skikkelig prevensjon. I hver klasse jeg underviser blir en eller flere deltakere gravide, forteller Tanner.

Hun legger allikevel vekt på at refleksologi ikke er en mirakelkur som kan hjelpe alle barnløse.

- Om du har fått vite at det er fysisk umulig for deg å få barn kan heller ikke refleksologien hjelpe til. Men for kvinner som ikke blir gravide uten noen klar medisinsk grunn er det definitivt verd et forsøk.

Fjerner blokkeringer
Akkurat hvorfor soneterapi og refleksologi hjelper på forskjellige problemer er uklart. Teorien bak behandlingen er at noen soner i hender og føtter korresponderer med bestemte områder i kroppen. Når du stimulerer disse sonene kan du fjerne blokkeringer av energi i de tilsvarende kroppsdelene. Ideen om "energikanaler" i kroppen deles også av mange andre former for alternativ medisin, som for eksempel akupunktur.

- Vi mener at refleksologi kan bidra til balanse i kroppens systemer, men ingen vet akkurat hvordan dette skjer. Vi antar at behandlingen fungerer gjennom kroppens nervesystem men har ingen beviser for akkurat hva som skjer. Derfor trenger vi midler til å gjennomføre vitenskaplig forskning på dette området slik at vi bedre kan forstå hva som skjer ved behandlingen, mener Tanner.

Refleksologer i Norge
Om du ønsker å forsøke refleksologi mot barnløshet er det nok aller best å gå til en terapeut som har dette som fagområde. På websiden www.refleksologi.net vil du finne mer informasjon om dette temaet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer