Gravide advares mot potetgull

Forskerne slår alarm. Fostre og nyfødte kan skades av akrylamid, som finnes i pommes frites og potetgull.

Publisert
Sist oppdatert

Gravide advares mot potetgull
Forskerne slår alarm. Fostre og nyfødte kan skades av akrylamid, som finnes i pommes frites og potetgull.

Halvparten av de kreftfremkallende akrylamidene kan føres over til barnet via blod eller brystmelk, skriver Sveriges største avis Aftonbladet.

Det er trolig at akrylamid skader nyfødte og forstres nerver og hjerne, melder tyske forskere.

Akrylamider løses lett opp i vann. Fortre og små barn har mer vann i kroppen enn voksne, og de smås nerver og blodårer er ikke helt ferdigutviklede. De kan derfor være mer utsatte for skaderisiko.

Forskergruppen som har funnet ut dette er tilknyttet instituttet for biomedisinsk og farmasøytisk forskning i Nürnberg, og ledes av professor Fritz Soergel.

Fritz Soergel anbefaler alle ammende mødre og gravide kvinner å skjære radikalt ned på potetgull, pommes frites og alle andre potetprodukter som tilbredes med sterk varme, for eksempel stekes.

Helst skal de holde seg helt unna. Men klarer man ikke det bør man i hvert fall ikke få i seg mer enn 20 mikrogram om dagen, som tilsvarer 10 gram potetgull.

De siste seks ukene har forskerne målt akrylamidnivået i blodet på tre gravide kvinner og også i morkakene deres etter fødselen. De har også målt innholdet i blodet og brystmelken til to ammende kvinner.

Mellom 10 og 50 prosent av akrylamiden kvinnene får i seg føres videre til barnet.

Den testede gruppen kvinner er svært liten, men Fritz Soergel sier at han vil få seg en oppfatning først, og så forske bredere på temaet senere.

Men han er overbevist om at det ikke kan stilles spørsmålstegn ved resultatene.

Mozon.no, 17.01.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer