- Gravide bør forberede seg

- Jeg ser at gravide har behov for en ny type fødselsforberedelse, sier norsk jordmor. Dette har hun nå gjort noe med.

Ifølge jordmor Randen kan dybdeavspenning og fødselsforberedelse blant annet bidra til å minske frykten for fødselen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Ifølge jordmor Randen kan dybdeavspenning og fødselsforberedelse blant annet bidra til å minske frykten for fødselen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gjennom fødselsforberedelse oppnår man mindre frykt og mindre smerter. Smerter er jo ofte forbundet med fryk.


Gruer du deg til fødselen? Du kan selv ta grep for å gjøre den best mulig, ifølge jordmor Ingrid Randen ved fødeavdelingen ved Sentralsykehuset i Vestfold.

- En fødsel kan absolutt bli en fantastisk opplevelse, og min erfaring er at det handler
om hvordan du forbereder deg: Hva du sier til deg selv, hvilke indre bilder du lager deg og hvilke følelser du kjenner, sier hun til DinSide Helse.

Stikkordet hennes er fødselsforberedelse.

- Gjennom fødselsforberedelse oppnår man mindre frykt og mindre smerter. Smerter er jo ofte forbundet med frykt, og hele kroppen spenner seg. Forbereder man seg med avspenningsøvelser, gir dette en lettere opplevelse både fysiologisk og mentalt, forklarer hun.

Les også: Gravide girer ikke ned

Inn i kontrollrommet
Nå har Randen som den første i Norge utviklet en CD med fødselsforberedende teknikker, som generell avspenning og pusteteknikk. Tanken er at gravide skal kunne kurse seg selv i fred og ro, når det måtte passe.

- Det er viktig å avspenne kroppen for å nå lengre inn og jobbe med det mentale. Det hele handler om å slippe begrensende følelser som har med fødsel og svangerskapet å gjøre. Jeg kaller det kontrollrommet, der man går inn i sitt indre kontrollrom og tar kontroll over det, sier hun og legger til at mange fødende kvinner er redde for å miste kontrollen.

Les også: Flere fødende velger akupunktur

Leder i Den Norske Jordmorforening Nina Schmidt mener også at fødselsforberedelse er viktig og er positiv til denne typen metoder.

- Det har stor betydning at kvinner vet hva som skjer når fødselen starter, under fødselen og i barseltiden. Dette er spesielt viktig for førstegangsfødende. For noen vil teknikker som yoga og avspenning fungere bra, men for andre ikke, sier hun.

Ikke vitenskapelig dokumentert
Tore Henriksen, seksjonsoverlege ved Fødeavdelingen ved Rikshospitalet, er opptatt av at de gravide får et realistisk og ikke for idealisert bilde av svangerskap og ikke minst fødselen.

- Videre er det forferdelig mye unødig angst blant fødende i vårt samfunn. Fødselsforberedende informasjon må også ta sikte på å redusere mye av all den bekymring som gravide og deres partner bærer på, sier han.

Henriksen har ikke vurdert CD-en, men så lenge den gravide opplever den som positiv, har den en effekt, mener han. Han minner også om at nytten av slike øvelser i forhold til svangerskaps- og fødselskomplikasjoner ikke er dokumentert, men at det neppe kan gjøre noen skade.

Les også: Kaster ut mødre og nyfødte

Ifølge Randen er det også å mulig å forberede seg på en fødsel på andre måter enn avspenning og pust. Hun oppfordrer blant annet gravide til å være i ro, lytte til kroppens signaler og få kontakt med barnet gjennom å stresse ned.

Hun mener chatteforum som mange gravide deltar i, er både og.

- Det positive med informasjonsflyten, er at den gravide kan bli mer bevisst på sine behov og ønsker. Gravide er derimot ofte sårbare og påvirkelige og kan ta til seg andres negative erfaringer. Slik kan fødselsangst oppstå, forklarer hun.

Les også: En av fem er ikke klar for barn

- Snakk med jordmor
Ifølge Nina Schmidt er det én ting som er svært viktig når det gjelder fødselsforberedelse:

- Snakk med jordmor på forhånd. De fleste har individuelle tanker, så det er vanskelig å si konkret hva den enkelte bør gjøre fordi behovene er forskjellig fra kvinne til kvinne, sier hun.

Ifølge Randen kan dybdeavspenning og fødselsforberedelse blant annet bidra til å minske frykten for fødselen, redusere fødselssmertene, øke mulighetene for et kortere fødselsforløp og redusere risikoen for fødselsdepresjon.

Depresjon hos mor påvirker barn

Randen mener fødselsforberedelse egner seg både for kvinner som ønsker å føde naturlig eller som ønsker å få epidural og annen kjemisk smertelindring.

Tall fra Medisinsk fødselsregister viser 92 prosent av førstegangsfødende i 2006 fikk medisinsk smertelindring, som epidural eller lystgass. 41 prosent fikk epidural.

Les mer: Få barn og bli mer fornøyd med livet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer