- Gravide bør ta allergimedisin

Allergimedisiner skader ikke fosteret. Å unnlate å ta dem, kan tvert imot være farlig.

Illustrasjonsfoto: Foto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Foto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snufser du deg gjennom svangerskapet fordi legen har sagt du ikke bør ta allergimedisiner? Medisinene er ikke farlige for fosteret, ifølge en ny tsjekkisk studie.

Den viser nemlig at gravide som tok antihistaminer eller kortisonspray på grunn av allergisk rhinitt, eller høysnue, ikke fødte barn med misdannelser oftere enn resten av befolkningen.

Rundt 200 kvinner med høysnue har blitt fulgt ved University Hospital Brno i Tsjekkia. Noen av dem fikk allergimedisiner, mens resten ikke fikk noen regelmessig behandling.

Slik gjør du pollenhverdagen lettere:

Mange underbehandletStudien ble presentert under den europeiske allergikonferansen i Göteborg som pågår nå. Lars Gottberg, overlege ved allergimottakelsen ved Södersjukhuset i Stockholm, er enig i konklusjonen.

- Resultatene stemmer bra med de få studiene som har blitt publisert hittil, sier han til Mozon.no. Det svenske legemiddelverket vil også anbefale antihistaminer og kortisonholdig nesespray til gravide kvinner i sine nye retningslinjer.

Ifølge allergispesialist Jan Kramer ved Sentrum Øre-nese-hals i Oslo er mange gravide underbehandlet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer