Gravide bør unngå lykkepiller

Kan skade barnets hjerte.

Én av sju kvinner blir rammet av depresjon i løpet av svangerskapet, men eksperter advarer mot bruk av antidpressive midler.    Foto: colourbox.com
Én av sju kvinner blir rammet av depresjon i løpet av svangerskapet, men eksperter advarer mot bruk av antidpressive midler. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner som bruker antidepressive midler i begynnelsen av svangerskapet har økt risiko for å få barn med hjerteproblemer.

Det slås fast i en ny undersøkelse som er gjort av drøyt 2.000 kvinner, ifølge danske Politiken.

Les også: Farlig pillebruk

Undersøkelsen viste at kvinner som i løpet av graviditetens tre første måneder brukte det antidepressive middelet Prozac, som markedsføres under merkenavnene Fontex og Fluoxetin i Norge, hadde fire ganger så høy risiko for å få barn med hjerteproblemer.

Én av sju med depresjoner

Ved bruk av legemiddelet Paroxetin økte risikoen for å få barn med hjertefeil med tre ganger.

Det er en gruppe leger og forskere fra Israel, Italia og Tyskland som står bak undersøkelsen, der de fulgte 2.191 kvinner gjennom svangerskapet. Av disse hadde 410 tatt Paroxetin, 314 hadde tatt Fluoxetin, mens 1.467 ikke hadde tatt noen av legemidlene, og derfor fungerte som kontrollgruppe.

Les også: - Antidepressiva virker ikke

- Anslagsvis lider én av sju kvinner av depresjon i løpet av svangerskapet. Legene må derfor avveie hver enkelt kvinnes individuelle risiko, og vurdere hvorvidt de kan bruke antidepressive legemidler, uttaler leder av undersøkelsen, professor Asher Ornoy, i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer