Gravide får ikke alko-info

To av tre gravide får ikke vite noe om hvordan alkohol kan skade fosteret. – Nedslående, mener Nina Schmidt i Den norske Jordmorforeningen.

GRAVIDE:Gravide kvinner får altfor dårlig info om alkohol. Foto: Colourbox.com
GRAVIDE:Gravide kvinner får altfor dårlig info om alkohol. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Undersøkelsen er gjort blant 400 kvinner som er gravide, eller som har født de siste 12 månedene. Den ble iverksatt på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet.

I svangerskapsomsorgens retningslinjer står det at alkohol skal være et tema under kontrollene. Men undersøkelsen tyder på at alkohol i liten grad er et tema.

- Dette er altfor dårlig, og som yrkesgruppe må vi ta selvkritikk. I Sosial- og helsedirektoratets nye retningslinjer står det entydig at gravide ikke bør drikke, og framover må vi bli enda tydeligere på å formidle dette til de gravide, sier Schmidt til DinSide Helse.

Hun påpeker at kvinners alkoholforbruk har endret seg drastisk de siste årene. og at svært mange gravide er engstelige for at de har drukket før de oppdager at de er gravide.

NulltoleranseUndersøkelsen viser videre at én av fem diskuterte alkoholbruk med jordmor eller lege utover registreringen i spørreskjemaet for gravide. 14 prosent ble overhodet ikke spurt om sine alkoholvaner.

- Resulatene er svært uheldige og vi mener ansvaret ligger hos leger og jordmødre, sier avdelingsdirektør Jens Guslund i Sosial- og helsedirektoratet til DinSide Helse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer