Gravide tar farlige medisiner

Flere gravide kvinner tar medisiner uten å spørre legen om råd på forhånd. Dette kan sette fosteret i fare.

Publisert
Sist oppdatert

Færre enn én av fem tar ingen anbefalte medisiner under graviditeten, og mange tar jern og urter eller homeopatiske produkter. Likevel utfordrer mange skjebnen ved å bruke produkter kjøpt over skranke på apoteket, uten veiledning fra legen.

Unngå medisinerKvinner anbefales å unngå alle medisiner i de første tre månedene av graviditeten, og bør kun ta medisiner dersom vinningen oppveier risikoen fosteret utsettes for.

Bekymringene stammer fra den pågående Children of the 90s-studien, som i detalj har fulgt 14.000 mødre og deres barn. Mødrene ble bedt om rapportere alle medisinske produkter de hadde tatt under graviditeten.

Studien viser at 39 prosent av kvinnene tok medisiner som paracetamol, som tidligere er betegnet som farlig for gravide, og aspirin tidlig i svangerskapet. En tredjedel tok jerntilsetning, og bare litt over en femtedel tok folsyre. 23 prosent brukte medisiner mot fordøyelsen midt i og i slutten av graviditeten.

Ta imot rådKvinner som prøver å bli gravide, blir ofte anbefalt å ta jern og folsyre, men denne studien viser nødvendigheten av å ta medisinske råd. Judith Headley, en av forskerne bak studien, sier til NetDoctor.co.uk at hun ikke er overrasket over at mange lider av dårlig fordøyelse, kvalme, oppkast og blødninger under graviditeten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer