Gravide utestenges fra Vinmonopolet (Aprilspøk)

Et nytt lovforslag fra Kristelig Folkeparti vil forby gravide å handle på Vinmonopolet.

Publisert
Sist oppdatert
... dette er enda et bevis på at Norge virkelig er den siste sovjetstaten. Heidi Morjord, forsker


APRILSNARR!!!

Det nye forslaget ventes å bli behandlet på Stortinget i løpet av april måned.

Alkohol verre enn heroin

Helsefremmende tiltak

- Vi ser dette som et konstruktivt og helsefremmende tiltak. Gravide kvinner og alkohol hører ikke sammen, og derfor bør myndighetene også sikre at så få gravide inntar alkohol under svangerskapet, som overhodet mulig, skriver KrF i en pressemelding.

Partiet skriver videre i pressemeldingen:

- Via internasjonal forskning er det gang på gang dokumentert at vi ikke kjenner den nedre grensen for når et foster vil ta skade av alkohol, og med dette forslaget ønsker vi å gi gravide kvinner et helt klart standpunkt fra myndighetenes side.

Litt alkohol til gravide?

Ikke drastisk

I pressemeldingen fremgår det imidlertid ikke hvordan lovforslaget skal håndheves. Vi tok derfor kontakt med en av stortingsrepresentantene fra KrF, som står bak lovforslaget.

Om lovforslaget

Bør dette lovforslaget gjennomføres? (Avsluttet)
Absolutt nei(58%) 549
Absolutt ja(36%) 338
Usikker(6%) 57
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


DinSide: Hvordan har dere tenkt at dette lovforslaget skal håndheves? Skal alle kvinner levere urinprøve eller måles om magen, ved inngangsdøren til Vinmonopolet?

- Nei, da, vi snakker selvsagt ikke om så drastiske tiltak. Men vi må nok se nærmere på hvordan vi helt konkret skal håndheve en slik lov, sier Sander M. Erlot, stortingsrepresentant for KrF.

DinSide: Men dere kan jo ikke fremme et slikt forslag, uten å ha en viss formening om hvordan det skal fungere i praksis?

- Nei, dette må vi komme tilbake til. Vi er først og fremst fokusert på å få forslaget gjennomført. Dette er ikke til for å sjenere gravide kvinner, men først og fremst for å sikre at fremtidens nordmenn ikke blir utsatt for helsefarer før de er født, avslutter stortingsrepresentanten.

Han ønsker heller ikke å kommentere hvorvidt KrF planlegger lovforslag med eventuelle tiltak mot andre mulige utsalgssteder, eksempelvis grenseoverganger og restauranter.

Får ikke nok alkoinfo

Mørkemenn

Det er imidlertid ikke alle som er like begeistret for det nye forslaget.

Det skal fremdeles være lov å gå en tur i vinmarken...
Det skal fremdeles være lov å gå en tur i vinmarken... Vis mer


- Jeg er dypt rystet, men ikke overrasket. Dette er enda et individinnskrenkende forslag fra mørkemennene på Stortinget, sier Heidi Morjord, som er forsker og også tidligere praktiserende jordmor.

Hun mener at forslaget er frihetsberøvende, og lurer også på om en slikt forslag kan være grunnlovsstridig.

- Dette er helt horribelt, gravide kvinner er også selvstendige vesener. Man kan begynne å lure på hva som blir det neste. Se bare til andre land, der er det helt vanlig og uproblematisk at gravide kvinner tar seg ett glass vin en gang i blant. Det er ingen undersøkelser som tilnærmelsesvis har konkludert med at et enkelt glass vin et par ganger i uken er helsefarlig for fostre. Nei, dette er enda et bevis på at Norge virkelig er den siste sovjetstaten, avslutter Heidi Morjord.

Den Norske Jordmorforening var ikke tilgjengelig for kommentar før redaksjonsslutt.

Si din mening om lovforslaget i debatten under!

Mer helseforbruk:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer