Graviditeten kan slite på tennene

Her ser du hvordan.

Hvert nytt barn koster en kvinne en tann, het det i gamle dager. Og det var kanskje slik før ... nå kan du nok bare skylde deg selv ... Foto: Colourbox
Hvert nytt barn koster en kvinne en tann, het det i gamle dager. Og det var kanskje slik før ... nå kan du nok bare skylde deg selv ... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et gammelt ordtak som sier at hvert barn koster en kvinne en tann. Man trodde at fosteret trakk kalken ut av tennene til moren. Dette er selvsagt bare overtro, sier seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Liljan Smith Aandahl.

Dersom det er noe som påvirker gravide kvinners tannhelse i negativ retning, er det kostholdsendringer.

- Endel gravide får rare lyster, de spiser endel merkelige ting, og de får et annet kostholdsmønster. Man får lyst på sukkerholdig mat og spiser oftere, og dette påvirker tennene. Dersom du har lavere spyttproduksjon, vil syrene som sukker og bakterier danner, bli liggende lenge på tannoverflaten, og det kan utvikles hull, forklarer Aandahl i Helsedirektoratet.

- Det er jo mange kvinner som ikke føler seg helt friske under graviditeten, de er kvalme, spiser kanskje annerledes, spiser oftere, spiser feil, mye sukker, osv. Men graviditetsomsorgen i dag er flinke til å informere om dette, at man må være uhyre nøye med tannhygienen sin, sier førsteamanuensis ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Tromsø, Maud Annika Bergdahl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer