Graviditeten kan slite på tennene

Her ser du hvordan.

Hvert nytt barn koster en kvinne en tann, het det i gamle dager. Og det var kanskje slik før ... nå kan du nok bare skylde deg selv ... Foto: Colourbox
Hvert nytt barn koster en kvinne en tann, het det i gamle dager. Og det var kanskje slik før ... nå kan du nok bare skylde deg selv ... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et gammelt ordtak som sier at hvert barn koster en kvinne en tann. Man trodde at fosteret trakk kalken ut av tennene til moren. Dette er selvsagt bare overtro, sier seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Liljan Smith Aandahl.

Dersom det er noe som påvirker gravide kvinners tannhelse i negativ retning, er det kostholdsendringer.

- Endel gravide får rare lyster, de spiser endel merkelige ting, og de får et annet kostholdsmønster. Man får lyst på sukkerholdig mat og spiser oftere, og dette påvirker tennene. Dersom du har lavere spyttproduksjon, vil syrene som sukker og bakterier danner, bli liggende lenge på tannoverflaten, og det kan utvikles hull, forklarer Aandahl i Helsedirektoratet.

Gode tanntips:

 • Spis regelessig, hold deg til faste måltider.
 • La spyttet være alene i munnen noen timer mellom hvert matinntak, da får det gjort jobben sin.
 • Sukker er selvsagt fy-fy, sammen med bakterier danner sukker syre i munnen, som kan gi hull i tennene.
 • Puss tennene med fluortannpasta to ganger om dagen.
 • Skyll eventuelt med fluor eller bruk flourtabletter.

 • - Det er jo mange kvinner som ikke føler seg helt friske under graviditeten, de er kvalme, spiser kanskje annerledes, spiser oftere, spiser feil, mye sukker, osv. Men graviditetsomsorgen i dag er flinke til å informere om dette, at man må være uhyre nøye med tannhygienen sin, sier førsteamanuensis ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Tromsø, Maud Annika Bergdahl.

  Gravide bør være ekstra påpasselige med tannhygienen sin - se tipsene i boksen til høyre.

  Press på reproduksjon ga mer tannproblemer

  Den amerikanske antropologprofessoren John Lukacs ved universitetet i Oregon, USA, har nylig kommet med en analyse om hvorfor kvinner er mer utsatt for hull i tennene enn menn. Professoren er speialist på tann- , bein- og ernæringsfølger.

  Etter å ha gått gjennom dokumenter om hyppigheten av hull i tennene både i prehistorisk og i nålevende befolkning, fra studier fra hele verden, finner han sammenheng mellom kvinners økte risiko for karies, og fertilitet, hormoner og reproduksjonspress. Studien utforsket hyppigheten av hull i tennene etter kjønn, for å vise at kvinner typisk opplever dårligere tannhelse enn menn.

  - Jeg vil påstå at landbrukets fremtreden økte kravene på kvinners reproduksjonssystemer, og bidro til en økning i fertilitet som intensiverte den negative innvirkningen av kostholdsforandringer på kvinners orale helse. De kombinerte virkningene av fruktbarhet, kostholdsforandringer og arbeidsfordeling under skiftet til landbrukssamfunn, bidro til den utbredte kjønnsdifferensieringen som er obsertvert i forekomsten av tannkaries i dag, sier Lucaks i en pressemelding fra universitetet i Oregon.

  Men kvinner har ikke dårligere tannhelse og mer risiko for karies enn menn, ifølge førsteamanuensis ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Tromsø, Maud Annika Bergdahl.

  - Jeg har gått gjennom forskningen som finnes på dette, og det finnes ingen sikker sammenheng mellom graviditet og karies. Det eneste er at gravide lettere kan få tannkjøttsykdom, som innebærer at tannkjøttet blør lettere. For slimhinnene er litt annerledes hos gravide, hormonene har litt betydning der, forklarer førsteamanuensis Maud Annika Bergdahl.

  - Så kvinner har ikke mer karies og dårligere tannhelse enn menn?

  - Nei, ikke generelt, det kan man ikke si. Men vi ser at der er flere gamle kvinner i dag som har gebiss enn menn. Dette henger nok sammen med at kvinner fødte flere barn før, hadde dårligere kosthold, mangel på vitaminer, osv., forteller Bergdahl.

  - Kvinner hadde nok dårligere tannhelse før, og fikk mere hull i tennene. Men dette var før, når man ikke hadde så god tannhygiene og det var mye mangelsykdommer, mangel på vitaminer og sporstoffer, og kvinnene fødte mange barn og var slitne. Men i i-verden i dag er ikke dette slik lenger, sier Bergdahl.

  Det er ekstra viktig å passe godt på tennene når man er gravid. Foto: Colourbox
  Det er ekstra viktig å passe godt på tennene når man er gravid. Foto: Colourbox Vis mer


  Hormoner, spytt og matsug

  Amerikanske Lukacs har sett på både prehistoriske, antropolgiske og moderne helsedokumenter, i sin meta-analyse. Der fant han at økning i hull i tennene går i kvinnenes favør i voksen alder. Lukacs fant at kvinners økte hyppighet av karies er påvirket av tre hovedendringer:

 • Kvinnelige kjønnshormoner: Her siterer han sin egen forskning fra 2006, hvor han bemerker at disse hormonene og tilhørende fysiologiske faktorer kan ha betydelig innvirkning på danning av hull i tennene. En studie på dyr publisert i 1954, fant at kvinnelige kjønnshormoner (østrogen), men ikke manlige kjønnshormoner, var forbundet med hyppigheten av hull. Han argumenterer for kumulativ effekt av østrogen, inkludert variasjoner i puberteten og høye nivåer under graviditet som begge hjelper frem tannhull og kostholdsendringer.
 • Den biokjemiske sammensetningen og strømningshastigheten av spytt: Kvinner produserer mindre spytt enn menn, noe som reduserer fjerningen av matrester fra tennene. I tillegg forandres den kjemiske sammensetningen i spyttet under graviditeten, og reduserer spyttets antimikrobiske kapasitet.
 • Matsug, immunrespons og aversjoner under graviditeten: Lukacs henviser til kvinners lyst på høyenergisk, søt mat i svangerskapets tredje trimester, samt en aversjon for mat i det første trimesteret.
 • Hvordan det har seg at disse faktorene øker risokoen for hull i tennene hos kvinner etterhvert som de blir eldre, er ikke fullt ut dokumentert eller forstått, skriver professoren.

  - Men dersom hormonelle og fysiologiske faktorer påvirker, enten sammen eller hver for seg, kan påvirkningen på kvinners munnhelse bli signifikant. Det faktum at kvinners kariesforekomst øker både med alder og med større hastighet enn hos menn i ulike etniske grupper fra forskjellige økologiske og kulturelle steder, støtter opp om denne tolkningen, sier John Lukacs i en pressemelding fra universitetet i Oregon.

  - Det stemmer nok sikkert det han har funnet, men det er ikke riktig aktuelt i vårt samfunn i dag, sier førsteamanuensis Maud Annika Bergdahl ved Universitetet i Tromsø. I u-land og fattige populasjoner i dag ser man ofte at kvinnene har mistet tennene, men dette avhenger nok av andre faktorer enn graviditetene, det er mye mangel på vitaminer og sporstoffer, som gjør at man får mer sykdommer i munnen, forklarer førsteamanuensis Bergdahl. Men i i-land i dag er ikke dette noe problem, sier hun.

  Gratisundersøkelser fjernet

  Tannhelsetjenester for gravide er gratis i for eksempel Storbritannia. Ifølge National Health Service (NHS), som er den britiske utgaven av Folkehelseinstituttet, har alle gravide rett på gratis tannlegebehandling. Denne retten fortsetter til barnet er ett år; britiske kvinner kan altså få gratis tannlegebehandling dersom behandlingen startes innenfor 12 måneder etter at barnet er født.

  I Norge hadde gravide kvinner tidligere rett på gratis tannundersøkelse. Selve tannbehandlingen har ifølge seniorrådgiver Liljan Smith Aandahl i Helsedirektoratet aldri vært gratis.

  - Hvis man trengte behandling så måtte man betale det selv, sier Aandahl.

  Men den kostnadsfrie tannundersøkelsen ble det altså slutt på. Det samme skjedde i Sverige.

  - Ja, dette ble tatt bort også i Sverige, da det viste seg at dette ikke lenger var relevant. Man så at det var mer kostholdet enn graviditeten som virket inn på tennene, og helsetjenestene for gravide er flinke til å informere om dette i dag, forteller Bergdahl ved universitetet i Tromsø.

  - Noe av bakgrunnen for at dette ble fjernet, var at røntgen gjerne var en del av tannundersøkelsen, og dette vil man ikke oppfordre gravide til. I våre nye retningslinjer fra 2003 sier vi at fyllingsterapi hos gravide helst bør unngås, fordi det alltid frigjøres endel stoffer fra fyllinger. Man vet ikke om dette kan påvirke fosteret, men dette er altså noe man ikke vil anbefale. Gravide bør utsette behandlingen til etter graviditeten, eller gjøre det før man blir gravid, sier Aandahl.

  - Man trenger jo ikke å bore når man er gravid, de månedene man er det, kan man unngå det, sier Liljan Smith Aandahl.

  Seniorrådgiveren ved Helsedirektoratet presiserer at dette kun er forsiktighetsråd. Det er kjent at det lekker kvikksølv fra amalgamfyllinger hele livet, mens de hvite fyllingene lekker i 2-3 dager etter at fyllingen er gjort. Allerede i 1991 advarte norske helsemyndigheter mot omfattende amalgamterapi hos gravide.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer