Graviditetsgåte nær løsning

Forskere tror de har kommet nærmere forståelsen av hvorfor en lidelse som truer graviditeten forekommer.

Publisert
Sist oppdatert

Lidelsen pre-eclampsia gjør at kvinnens blodtrykk øker brått, og dette setter både mor og foster i fare. Arvelige kjemiske signaler mellom cellene til mor og foster kan klandres, melder BBC News. Dette kan hjelpe leger med å oppdage pre-eclampsia, håper de britiske forskerne som har stått for studien.

ArveligSelv om sykdommen har vært kjent i mer enn 150 år, har leger fremdeles ikke skjønt nøyaktig hva som var grunnen til den. Dette gjør det vanskelig å forutse hvem som er i faresonen eller å gjøre noe for å forhindre det.

Kvinner med mor eller søstre som har hatt sykdommen, har mye større sjanse for å selv få den enn andre kvinner. Derfor tror forskerne at en arvefaktor spiller inn.

Doktor Ashley Moffett så på hva som skjedde i 200 kvinner med sykdommen og 201 kvinner med normalt svangerskap. I det normale svangerskapet, laget cellene i morkaken god blodtilførsel fra mor til fosteret. For å lage dette, kommuniserte cellene fra fosteret med morens celler ved å bruke kjemiske signaler. Disse kjemiske signalene kontrolleres av gener.

Andre generMorens celler, som er en del av immunforsvaret, hjelper med å sette opp blodårer i morkaken som trengs for å mate fosteret. I pre-eclampsia komprimeres av en eller annen grunn blodtilførselen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer