- Grenseløst kroppspress kan gi flere overgrep

Kroppspresset mot ungdom er nå så alvorlig at det kan resultere i flere overgrep og spiseforstyrrelser, mener ekspert.

- Grenseløst kroppspress kan gi flere overgrep
Publisert
Sist oppdatert

Ungdom som vokser opp i dag utsettes for et voldsomt kroppspress, og det er mer grenseløst enn noensinne, mener Runi Børresen. Hun er spesialist i helsefremmende- og forebyggende arbeid og ekspert på spiseforstyrrelser.

Les også: Kan få spiseforstyrrelser av dameblader:

Alvorlige konsekvenser
Utspillet kom under et foredrag på Interessegruppen for kvinner med spiseforstyrrelsers 20 års-jubileum i Oslo på torsdag. Det kraftige sex-og kroppspresset har nå nådd uakseptable dimensjoner, mener Børresen. Hun har nylig i et brev til både Barne- og likestillingsdepartementet og Kunnskapsdepartementet uttrykt kraftig bekymring over dette.

Les også: Anoreksi mer enn kropp og vekt:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Børresen sier det enorme kroppspresset mot ungdom kan gi svært alvorlige konsekvenser, som at flere får spiseforstyrrelser og at flere utsettes for overgrep.

- Det enorme presset på kropp, det å være flott og sexy, sprek og ung, fører til at unge fanges i voksenkulturen, og de voksne fanges i ungdomskulturen. Dette er blant faktorene jeg tror kan bidra til flere overgrep, sier Børresen til DinSide Helse.

Verdier og holdninger
Å bare skylde på moter og media er kraftig overforenkling, påpeker Børresen.

- Kroppspresset mot ungdom kommer nå fra alle arenaer, ikke lenger bare fra musikk- og motebransjen. Ungdom vokser nå opp totalt uten filter, ”alt” er lov. Og alle de som før reagerte på dette, har blitt passive tilskuere, sier hun.

- Ingen stiller spørsmål ved hvilke verdier og hvilke holdninger vi som voksengenerasjon formidler til barn og unge. Dette har jo ikke blitt bedre, men bare verre og verre, tordner Børresen.

Må våkne
Børresen mener sex- og kroppspresset fortsatt er verst for jenter, men at det snart er nesten like ille for gutter. Også stortingspolitiker Andrè Oktay Dahl (H) har satt
kroppspresset mot unge gutter på dagsorden:

Les også: Menn etterlyser tilbud til menn:

Nå må det tas tak, mener Børresen.

- For det første må dette settes på dagsorden, og man må skape oppmerksomhet og diskusjon rundt dette. Det må inn i skolen, og voksne må tørre å diskutere disse vanskelige temaene med barna og ungdommene. Dessuten må vi våkne alle sammen: Hvor er interessegruppene, organisasjonene og de som sto på barrikadene på 80-tallet? spør Børresen.

Hun inkluderer sitt eget miljø i denne gruppen voksne.

- Hvis vi i miljøet for ti år siden hadde sett på tv at Høyre reklamerte med en glamourmodell for å rekruttere førstegangsvelgere, hadde vi ringt avisene med èn gang. Eller hvis vi hadde sett på tv at de unge deltakerne i Top Model måtte posere nakne med klare seksuelle undertoner. Hvorfor er det ingen som reagerer?

Les også: Realityserier kan trigge kosmetisk kirurgi:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer